Zastupnik SDSS-a: “Manjine su po samoj definiciji žrtve referenduma”

Foto: snimka zaslona

Zastupnik SDSS-a Boris Milošević, koji je bio pomoćnik ministra uprave za vrijeme Vlade Zorana Milanovića bio je gost na N1 televiziji.

Zvonimir Troskot smatra da će oba pitanja referendumske inicijative “Narod odlučuje” proći ocjenu ustavnosti. Što vi mislite?

Naravno, inače ne bi išli u taj posao. Oni imaju razloga vjerovati da su pitanja ustavno-pravno u redu. Ja smatram da neće proći test ustavnosti. Ali, još je daleko do toga, demokracija je procedura.

Kako točno ide procedura?

GI treba predati potpise Saboru, koji donosi odluku hoće li ih slati na provjeru Vladi. Vlada zaduži Ministarstvo uprave da provjeri vjerodostojnost potpisa. Mi nismo provjeravali sve potpise nego smo odabirali uzorak u suzradnji s DZS-om.

Nisu provjeravani svi? Ostavlja li to mjesta manipulacijama?

Ne. Udruga U ime obitelji i ćirilica su prikupili jako puno potpisa i smatali smo da je dovoljna metoda uzorka i ona je utvrdila da je neki postotak nevjerodostojan… Kako su obje ove inicijative prikupile graničan broj potpisa, smatram da će se ići u provjeru svih potpisa.

Kako komentirate stav predsjednice i Milijana Brkića i izjave koje su davali?

Stav predsjednice me iznenadio, iznenadila me brzina zauzimanja stava. Ona je čuvarica ustava i stabilnosti vlasti. Trebala je upozoriti na čuvanje Ustava, zakona i procedure. Ona je podržala inicijativu i zauzela stranu. Milijan Brkić je dao malo neutralniju izjavu, ali znakovitu. Daleko je još referendum, prvo treba provjeriti potpise. Stav SDSS-a je da se treba očitovati Ustavni sud. I ako se utvrdi da nema dovoljno potpisa, Ustavni sud se treba očitovati o pitanjima kako ne bi za šest mjeseci imali opet neku ovakvu inicijativu. Prava manjina nisu dobra tema za referendum, manjine su po samoj definiciji žrtve referenduma.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1