Zdenko Duka: Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce

Priča o natječaju Ministarstva kulture za dodjelu javnih sredstava neprofitnim medijima dobila je nastavak koji, po svemu sudeći, može proći samo u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Ministarstvo kulture u ponedjeljak je objavilo popis od 42 neprofitna “medija” koji će za iduću godinu dobiti državne potpore.  Portal Dalje.com dao si je truda i istražio po kojim kriterijima  se Ministarstvo rukovodilo tako što se autor tog portala novinar Tomislav Galović javio na natječaj Ministarstva s projektom “novog medijskog portala” koji je, kako navodi, napisao u nepuna tri sata, izmislivši internet domenu koja nije bila ni zakupljena.

I gle čuda, njegov “projekt” je povjerenstvo Ministarstva ocijenilo boljim od projekta s kojim je, uz ostale kandidate, na primjer konkurirao news portal narod.hr (onoj za  novopokrenute  stranice), kojeg je pokrenula udruga “U ime obitelji”. Narod.hr u kratko vrijeme postojanja dobio je velik broj čitatelja, a otvaranjem političkih tema o kojima mainstream mediji šute, svakako pridonosi pluralizaciji hrvatskog medijskog prostora.

Predsjednik krovne novinarske udruge Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka je na upit novinara portala Dalje.com, kao jednog od članova žirija, po kojim kriterijima je odluka donešena s nestrpljenjem odgovorio – “Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Dalje.com  je pokušao istražiti koji su to kriteriji po kojima se vodilo Ministarstvo kulture prilikom dodjele sredstava jer se među bolje ocijenim portalima našao portal zlatnegodine.info. Autor spomenutog portala je novinar portala Dalje.com Tomislav Galović, koji je kako kaže, u nepuna tri sata sam ispisao kompletni “projekt novog medijskog portala”. U njemu se ismijavao  što je više mogao, izmislio internet domenu koja nije ni zakupljena, naveo da za njega rade novinari koji na njemu ne rade, ali čija su imena dovoljno poznata članovima povjerenstva da to kod njih provjere (a da su provjerili ti novinari bi ih obavijestili da nemaju pojma o čemu ovi pričaju – jer stvarno nisu imali pojma da su njihova imena navedena u projektu). I prošao dalje.

“Ne bojte se. Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce! – poručio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka prije nego što je pritisnuo crvenu ikonicu na zaslonu svoga mobitela”, piše Dalje.com.

A prije nego što je prekinuo razgovor, upitan je kojim se on kriterijima vodio kao član povjerenstva Ministarstva kulture za dodjelu sredstava neprofitnim medijima. U ponedjeljak je Ministarstvo kulture objavilo popis od 42 neprofitna “medija” koji će za iduću godinu dobiti državne potpore. A medije smo stavili pod navodnike iz prostog razloga što većina tih portala niti nisu mediji nego web stranice udruga na kojima one izvještavaju o svojim aktivnostima. Tako će se većina medija koje će u idućoj godini financirati država baviti samo s dvije teme: nacionalnim manjinama i seksualnim slobodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje.com naglašava, da kao što ste već dosada mogli pogoditi, oni nisu dobili tu potporu. Jer, mi se bavimo i drugim temama. I nije nam iznenađenje što nismo prošli ni u prvi krug državnog natječaja u koji je ušlo njih četrdeset i dvoje. Iako smo najčitaniji od svih prijavljenih. To smo, u biti, i očekivali. Predvidjeli smo se i pripremili kako bi u pisanju ovog teksta bili što manje subjektivni.

Dakle, nas ovoga puta nije zanimalo (iako nas je pogodilo- da se ne lažemo) tko će sve biti bolje ocijenjen od nas, nego tko će sve biti bolje ocijenjen od portala narod.hr u kategoriji u kojoj se mi nismo natjecali. Naime, na portalu narod.hr su nedavno objavili vrlo kritičan tekst o radu Ministarstva kulture i njihovom povjerenstvu i netransparentnim kriterijima po kojima dodjeljuju novce. Zanimalo nas je hoće li se Ministarstvo kulture “osvetiti” tom portalu na ovogodišnjem natječaju za neprofitne medije.
Zato smo zamolili jednu civilnu udrugu iz Zagreba koja se inače novinarstvom ne bavi niti se ikada bavila da prijave Ministarstvu kulture jedan lažni projekt u istoj kategoriji u kojoj se natjecao i narod.hr (onoj za tek novopokrenute stranice ).

Autor ove kolumne je u nepuna tri sata sam ispisao kompletni “projekt novog medijskog portala”. U njemu se ismijavao što je više mogao, izmislio internet domenu koja nije ni zakupljena, naveo da za njega rade novinari koji na njemu ne rade ali čija su imena dovoljno poznata članovima povjerenstva da to kod njih provjere ( a da su provjerili ti novinari bi ih obavijestili da nemaju pojma o čemu ovi pričaju – jer stvarno nisu imali pojma da su njihova imena navedena u projektu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, zlatnegodine.info, moj portal za umirovljenike je od “stručnog povjerenstva” dobilo bolju ocjenu nego narod.hr, portal koji postoji i radi već neko vrijeme i kojeg izdaje udruga koja, što god netko mislio o njoj, sigurno na svoj projekt nije potrošila samo tri sata u jednoj noći.

I zato sam danas nazvao “kolegu” Duku, da ga pitam kako je mogao moju sprdnju od projekta bolje ocijeniti nego projekt kojeg mu je poslala udruga U ime obitelji. Ili da budem potpuno precizan, kada je Duka počeo frfljati kako se on samo držao kriterija, a kako nije on birao kakvi će biti kriteriji, upitali smo ga direktno.

– Ali po kojim to uopće kriterijima sranju od moje prijave, a smijem taj projekt valjda nazvati sranjem jer sam ga sam pisao i to baš s namjerom da bude obično sranje, možete dati bolju ocjenu nego portalu narod.hr – pitali smo više puta Duku direktno, a on je samo ponavljao: takvi su bili valjda kriteriji, nisam ja birao kriterije.

Pitali smo ga i po kojim je to kriterijima tako slabo ocijenio bitno.net, najčitaniji vjerski portal u Hrvatskoj. Iako se drže uglavnom vjerskih pitanja, ni Duka kao predsjednik ceha ne može poreći kako se u pisanju članaka pridržavaju pravila novinarske struke. Što se za većinu web stranica koje je Duka bolje ocijenio ne može reći. A bitno.net je čitanije od svih njih zajedno. Kao što smo i napisali, većina tih stranica su obične web stranice udruga na kojima one pišu o svojim aktivnostima. Otkada je pisanje o samom sebi novinarstvo? Od kada je aktivno promicanje određenih politika novinarstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kulture raspisuje natječaj za neprofitne medije, a novce je podijelilo lgtb udrugama, udrugama nacionalnih manjina, feminističkim i lijevo anarhističkim udrugama. Ne mislimo da bi ništa manja svinjarija bila i da su novce dobile braniteljske i vjerske udruge. Jer, to su novci koji su bili namijenjeni medijima. A koliko udruga koje su dobile novce “za rad neprofitnih medija” u svojim statutima ima barem spomen riječi novinar ili medij?

Čak i da ostavimo po stranu činjenicu da su sve 42 udruge koje su prošle u drugi krug izrazito lijevo politički obojene i angažirane, teško je zanemariti činenicu da su u drugi krug, nauštrb novinarkih portala, prošle udruge koje s novinarstvom veze nemaju. Čast izuzecima ( jer i ljevičari imaju dobrih novinarskih portala), ali većina tih web stranica nisu novinarski mediji ni po kakvim kriterijima. Ali, čelnici brojnih lijevo angažiranih udruga odlučili iskoristiti činjenicu kako im bliska ministrica drži resor kulture. Ne treba previše istraživanja ( iako će dalje.com odraditi i to idućih mjeseci vrlo detaljno), dovoljno je samo malo guglanja pa da se vidi kako se na svim tim “portalima” vrte i više manje isti tekstovi. Dalje.com izaziva čitatelje da probaju pronaći web stranicu koju financira ministarstvo kulture a da na toj stranici nije barem jedan tekst Viktora Ivančića.

Mi smo zvali Duku da ga upitamo gdje je tu pluralizam mišljenja što je jedan od tih famoznih kriterija na koje se izvlači. Po njemu je pluralizam mišljenja dati potporu za deset web stranica koje promiču prava lgtb osoba, a nijednoj vjerskoj stranici. Po njemu je pluralizam mišljenja financirati tri portala za romsku manjinu, ali nijedan za mađarsku? Ili da ne nabrajamo unedogled. Kriteriji na koje se Duka izvlači, iako djelomično jesu blesavi, ne mogu biti opravdanje Duki za ocjene koje je on donio. I on nije samo jedan od sedam članova povjerenstva, kako je pokušao umanjiti svoju ulogu, on je i predsjednik novinskog ceha.

A kojim se kriterijima rukovodio? Barem je priznao, kada je umoran od izmotavanja, naglo prekinuo razgovor.

– Prestanite me gnjaviti. Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce – zaklopio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva ne odgovorivši na pitanje tko su to vaši, a tko naši?
Nema kukavica ništa osim praznih flaša među nogama, ali je dovoljno jasno i iz njegove šutnje.

Njegovi su lijevi, a mi smo onda, valjda desni. Dalo bi se raspravljati o tome koliko je dalje.com desni portal, što narod.hr i bitno.net nesumnjivo jesu, ali da olakšamo Duki ovu polemiku, ajmo i za dalje.com reći da je desni iako bih osobno da me vrijeđate vama još omraženijim pojmom neoliberalni.

Zdenko Duka je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Zar u njemu smiju biti samo novinari koji su lijevo politički orjentirani? O kakvim to vašim i našima on govori?
Vaši su možda organizirani u zločinačku organizaciju koja preko brojnih povezanih udruga izvlači novce iz državnog proračuna, ali naši ne postoje. Kolege iz portala narod.hr i bitno.hr osobno ne poznajemo i s njima nismo kontaktirali. Nikada s njma nismo ni surađivali. Njima će ovaj tekst biti veće iznenađenje nego vama, piše Dallje.com.

Kolega Duka, doista ne znam koji su vaši, ali naših nema da ih se bojite. Uostalom, preživjeli ste vi sve vlasti i sve sisteme. Eto, i novinarstvo će u Hrvatskoj skoro umrijeti kao profesija, ali vi ćete vjerojatno i tada biti predsjednik ili barem član povjerenstva za pokope.

A za svoj “rad” u ovom povjerenstvu koje ni s Hrvatskom ni s Kulturom, a ponajmanje Medijima, imaju veze, možete se samo sramiti.
Crvenite se svuda, samo ne tamo gdje bi trebali. U obrazima.

A nas među vaše i naše ne trpajte. Novinari portala dalje.com bi najradije voljeli kada bi se i Vi i Oni prestali izmjenjivati na vlasti. Kada bi i Vaše i Njihove zamijenili konačno neki treći. Vi se odite igrati svojih partizana i ustaša u šume i skinite se više i jedni i drugi s naše grbače, piše Dalje.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.