Zlatko Hasanbegović: “Bili smo protiv kupovine Pavićeve zgrade no gradonačelniku je bilo jako stalo da se to kupi”

Foto: narod.hr

Nedavno smo pisali o tome kako kako grad Zagreb, uz podršku Kosorovih liberala, kupuje zgradu (bivšu tvornicu) Ninoslava Pavića, bivšeg vlasnika Jutarnjeg lista a sada vlasnika Telegram media grupe, koja se sastoji od lijevog news portala Telegram, lijevijeg news portala Net.hr, te dva specijalizirana portala – sportskog “telesporta” i ženama namijenjenog “super1”. Dok potonja dva baš i nisu naročito popularna, Telegram i Net su prilično utjecajni. Portal Telegram sustavno napada poluistinama i neistinama udrugu U ime obitelji i dr. Željku Markić, a u posljednja dva mjeseca stječe se dojam da djeluje kao glasnogovornik premijera Plenkovića – naročito kad se radi o građanskoj inicijativi “Narod odlučuje” i zahtjevu za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Iako se u ovoj kupovini ne radi o stotinama milijuna kuna, koje je svojevremeno dok je bio vlasnik EPH Holdinga okretao preko poslova s nekretninama i mutnih aranžmana s Hypo bankom – neke od nekretnina grupe bile su opterećene se hipotekama koje su višestruko prelazile njihovu vrijednost! – već o “samo” nešto preko milijun eura, novinarima je upalo u oko da grad koristi pravo prvokupa i kupuje nekretninu koja je navodno u vlasništvu švicarske tvrtke “Allegheny financial” – no vlasnik tog d.o.o.-a i po svemu sudeći jedini član društva je Ninoslav Pavić, propali medijski mogul koji je građanima ostavio u naslijeđe stotine milijuna eura dugova.  Dugove koje je stvorio Ninoslav Pavić i njegova novinarska ekipa na kraj su morali platiti hrvatski porezni obveznici u sklopu predstečajne nagodbe. Njegove medije iz EPH grupe je pritom preuzeo nedavno preminuli odvjetnik Hanžeković.

Protiv kupnje zemljišta od Pavića  1.130.000 Eura su bili zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, koalicijski partneri Bandića u Zagrebu. Bez njih ta kupovina ne bi bila moguća da liberali Darinka Kosora, koji su inače u oporbi, nisu pomogli izglasati tu kupovinu.

Tim povodom kontaktirali smo zastupnika NHR-a dr. Zlatka Hasanbegovića, koji nam je na upit o razlozima zašto oni nisu podržali tu kupovinu, rekao:

To je načelno pitanje, ne samo vlasničke strukture. Tu je bilo i pitanje “Gradskog podruma”, kojeg je grad također kupio zajedno s tom nekretninom. Grad je iskoristio pravo prvokupa i preglasavanjem su kupljene dvije nekretnine, Gradski podrum i ta tvornica. S tim da je Podrum bio na dnevnom redu i prije tri mjeseca i tada smo isto bili protiv. No sad je došlo do zamjenskih glasova – mi nismo podržali kupovinu, ali je to učinio Kosorov HSLS koji je u oporbi.

To je načelno pitanje, mi se protivimo korištenju prava prvokupa i općenito kupnje nekretnina bez jasne svrhe i namjene. S jedne strane imamo inicijative za štednju i smanjenje vjećničkih naknada, s druge strane se kupuju nekretnine bez strategije i jasnog cilja zašto će se one koristiti.”

Na pitanje pomaže li Bandić zapravo na taj način Paviću, Hasanbegović kaže:

“Mi to ne možemo uopće znati, Skupština je odlučivala samo o korištenju prava prvokupa a nije sudjelovala u formiranju cijene i pregovorima. Zanemarimo na trenutak tko je vlasnik zgrade, u trenutku kad grad ima u vlasništvu mnoštvo nekretnina koje nisu privedene bilo kakvoj svrsi držimo nepotrebnim takvu kupovinu.

Sami uredi gradske uprave su bili protiv te kupovine, pa je iz nepoznatih razloga došlo do promjene mišljenja. Ta nekretnina može biti knjižnica ili nešto slično, ali to je sve nejasno.

Grad Zagreb bi trebao prodavati nekretnine koje nemaju nikakvu svrhu, a samo iznimno bi trebao kupovati, i to samo kad postoji jasna svrha. Mi ne vidimo koja je svrha te kupnje.

To je načelno, a pozadina vlasništva je posebna priča. Gradska skupština ne sudjeluje u tim aranžmanima i pregovorima ni na koji način, no kad upišete tu tvrtku na internetu dobijete člana uprave gospodina Pavića. Sad, obzirom da je on pod hipotekama, i cijela tvrtka je opterećena hipotekama…”

Na pitanje posluje li Pavić i dalje kao prije, deset hipoteka na istoj nekretnini, Hasanbegović odgovara:

“Pa naravno, ovdje je bio argument da su te hipoteke brisane a koji su pozadinski aranžmani vezani uz tu tvrtku, koji su vlasnički aranžmani, ne znam, on sad ima medijske druge punktove – Telegram i slično.

No iz nekog razloga je gradonačelniku bilo jako stalo da se to kupi.

Mi to smatramo nepotrebnim kad temeljne kulturne ustanove u gradu propadaju i kad se pledira na štednju”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr