Zloporaba sindikalnog imuniteta u MUP-u?

Foto: Fah

Sindikat policijskih službenika uputio je dopis kojim se obraćaju kako zaposlenicima MUP-a tako i cjelokupnoj javnosti zbog određenih zloporaba imuniteta sindikalnog povjerenika osobito nakon događanja u Pu dubrovačko-neretvanskoj i pružanja zaštite načelniku policijske uprave te zlouporabi od strane predsjednika NSP-a radi pokrenutog kaznenog progona. Dopis koji potpisuje predsjednik Mario Puškarić prenosimo u cijelosti:

“Poštovane kolegice i kolege,
Sindikat policijskih službenika oštro osuđuje u posljednje vrijeme korištenje instituta „sindikalnog imuniteta“ od strane SINDIKATA POLICIJE HRVATSKE i NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE MUP-a RH. Svrha sindikalnog imuniteta nije zaštita sindikalnog povjerenika od pokretanja postupka zbog povrede službene dužnosti i udaljenja iz službe odnosno rada zbog pokretanja kaznenog postupka radi određenih radnji koje nemaju veze sa sindikalnim aktivnostima, osim ako se ne radi o evidentnom nastojanju poslodavca da na sve moguće načine izvrši pritisak na rad sindikata i njegove povjerenike.

Prema dobivenim informacijama koje smo provjerili iz više izvora SINDIKAT POLICIJE HRVATSKE imenovao je svojim sindikalnim povjerenikom načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske gosp. Tonćija Radibratovića nakon nadzora Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Evidentno je da će navedeni sindikat, ako već nije, aktivirati sindikalnu zaštitu navedenom načelniku kako bi ga zaštitio od disciplinske odgovornosti i smjene. Pitamo se zar je svrha sindikalnog imuniteta zaštita tako visokog rukovodećeg policijskog službenika i koje je to on sindikalne aktivnosti provodio da bi uživao sindikalnu zaštitu te zašto ga navedeni sindikat štiti od evidentno predstojeće disciplinske odgovornosti, a time i suspenzije?!

Isto tako početkom godine po pisanju određenih medija nakon prozivanja bivšeg glavnog ravnatelja policije gosp. Vlade Dominića i bivšeg ministra gosp. Ranka Ostojića od strane gosp. Nikole Kajkića predsjednika NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE MUP-a RH zbog slučaja „intendanta Frljića“ doznalo se da je protiv navedenog predsjednika sindikata podignuta optužnica od strane Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru zbog kaznenog djela protiv gospodarstva, a sukladno tome i postupak suspenzije od strane MUP-a koji je privremeno zaustavljen zbog sindikalnog imuniteta. Ovo je još grublja povreda tog instituta stoga se pitamo da li sindikalni imunitet služi da bi štitio predsjednika sindikata od kaznenog progona zbog kaznenog djela u gospodarskom poslovanju privatne tvrtke njegove obitelji ili služi da bi štitio od eventualnih pritisaka od strane poslodavca zbog sindikalnog rada? Zar ne bi predsjednik tog sindikata zbog navedene afere trebao podnijeti neopozivu ostavku i zar ne duguje objašnjenje svojim članovima, osobito jer u svojim dopisima prozivao druge sindikate zbog puno blaže primjene tog instituta sindikalnog imuniteta?

Ova dva primjera su pravno neupitna obzirom da je pravo sindikata imenovati svoje povjerenike kako on to želi i niti jedna državna institucija nema ovlast niti pravo uplitanja u unutarnji ustroj sindikata, ali su zato moralno upitni i javna su sramota tih sindikata i njihovih članova koji ih podržavaju u takvom radu i ponašanju, osobito jer djeluju u MUP-u koji bi trebao jamčiti građanima sigurnost i povjerenje.

S poštovanjem,
P R E D S J E D N I K
Mario Puškarić”

SPS-01-02-047-2016-dopis-zaposlenicima-sindikalni-imunitet-mediji

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr