Odvjetnik Novosel: ‘Suđenje Kušćeviću trebalo bi dovesti do ponovnog brojanja potpisa GI Narod odlučuje!’

karlo novosel
Foto: Fah

Bivši Plenkovićev ministar uprave Lovro Kuščević za svoje “mutne poslove” prenamjene zemljišta kojima je sebi osigurao milijunsku korist u općini Nerežišća na Braču, gdje je bio načelnik, uskoro će odgovarati na sudu. Kuščević je, podsjećamo, kao ministar ostao zapamćen po provjeri potpisa GI Narod odlučuje, kada je preko 80.000 potpisa građana proglašeno nevažećima. Je li ovo suđenje prilika da se ispita i ta Kuščevićeva uloga, pitali smo odvjetnika Karla Novosela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđena optužnica protiv Kuščevića

Optužno vijeće splitskog Županijskog suda nedavno je potvrdilo optužnicu USKOK-a protiv bivšeg ministra i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića. USKOK ga tereti za niz malverzacija sa zemljištima na Braču iz doba dok je vodio Općinu Nerežišća, a optužen je i za sprječavanje dokazivanja, javlja Dalmatinski portal.

USKOK je optužio bivšega ministra uprave Lovru Kuščevića za milijunske nezakonitosti sa zemljištem na Braču gdje je ranije bio načelnik općine Nerežišća. Istraga je pokrenuta u rujnu 2019. dva mjeseca nakon što je Kuščević, o čijim su aferama iscrpno pisali mediji, podnio ostavku na ministarsku dužnost.

Uskok je podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo on imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, Kuščevića tužiteljstvo tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama.

Brojanje potpisa GI Narod odlučuje

Sve se to događalo prije nego što je Kuščević postao ministar u Vladi. Kao ministar pak u Plenkovićevoj vladi, Kuščević će ostati zapamćen po procesu provjere broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum GI Narod odlučuje, kada je čak preko 40.000 potpisa za svako referendumsko pitanje, proglašeno nevažećim.

Podsjetimo, GI Narod odlučuje prikupila je za referendumsko pitanje o promjeni izbornog sustava 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još dok je trajalo prikupljanje potpisa, suprotno smjernicama Venecijanske komisije, koja nalaže neutralnost vladajućih u takvim prilikama, premijer Plenković, Lovro Kuščević i ostali članovi Vlade javno su zauzeli stav protiv tog referenduma.

Nakon što je referendumska inicijativa Saboru predala potpise, vlada Andreja Plenkovića tek je nakon tri mjeseca objavila je kako inicijativa nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa.

Proces brojanja potpisa bio je kontaminiran jer nije bilo dopušteno da ga nadgledaju promatrači. Isto tako, većinu članova povjerenstva zaduženog za brojanje potpisa, imenovalo je samo Ministarstvo uprave, koje se već otprije usprotivilo referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i dalje štiti ministra koji je sad na sudu

Iako sve ukazuje na to da je ovaj proces bio nepravedan te da ga treba ponovno ispitati, premijer Plenković ne misli tako.

Unatoč tome što mu je bivši ministar optužen za milijunske malverzacije te se protiv njega vodi sudski postupak, Plenković smatra da je on potpise za referendum provjeravao “pošteno”.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača” – poručili su iz GI Narod odlučuje nakon što je USKOK započeo istragu protiv Kuščevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, Plenković nije pokrenuo ponovnu provjeru potpisa te je time stao iza svoga kompromitiranog bivšeg ministra.

U više različitih izjava, Plenković je štitio Kuščevića.

Odvjetnik Karlo Novosel: Ovo bi mogao biti poticaj da se ponovno istraži brojanje potpisa

Odvjetnik Karlo Novosel, pravni zastupnik inicijative Narod odlučuje, za Narod.hr komentirao je može li suđenje Kuščeviću za prenamjene zemljišta biti povod da se ponovno ispita proces provjere potpisa.

“Mislim da bi ovo mogao biti dobar poticaj da se ponovno istraži proces provjere potpisa. Kazneno djelo za koje se bivšeg ministra sad tereti nije povezano s procesom brojanja potpisa, tako da, sa strane prava, to nije povezano. Ali, to je svakako nekakva indicija na njegovo uobičajeno postupanje i način na koji je radio stvari, pa bi, shodno tome, trebalo produbiti istragu i oko toga što je radio u slučaju brojanja potpisa i je li tamo bilo protuzakonitih radnji.” – kaže odvjetnik Novosel.

Novosel smatra da bi se Državno odvjetništvo trebalo pozabaviti tom temom.

“Državno odvjetništvo bi to trebalo ispitati i podnijeti kaznenu prijavu s obzirom na saznanja i indicije o brojanju potpisa, po kojima proizlazi da postoji mogućnost da je bilo zloupotrebe dužnosti. Kada bi Državno odvjetništvo bilo zainteresirano, ono bi moglo napraviti izvide i provjeriti ono što mi od početka tvrdimo i poništiti sve što je bilo kasnije što se tiče objave broja potpisa.”

Novosel također podsjeća da još uvijek nije riješen postupak pred Ustavnim sudom kojeg je Inicijativa pokrenula za ocjenu zakonitosti cjelokupnog postupanja prilikom provjere potpisa.

“Ustavni sud nama nikad nije odgovorio na naše zahtjeve koje smo tada podnosili i potrebi da se kontrolira zakonitost postupanja u tom procesu.” – podsjeća odvjetnik Novosel.

Ustavnu je tužbu GI Narod odlučuje, podsjetimo, podnijela 3. listopada 2018., a njome je od Ustavnog suda traženo:

– ukidanje zaključka Hrvatskog sabora od dana 06.07.2018. godine (kojim je Hrvatski sabor za provjeru potpisa zadužio Vladu);
– ukidanje zaključka Vlade RH od dana 02.08.2018. godine (kojom je Vlada posao provjere potpisa proslijedila Ministarstvu uprave);
– raspisivanje referenduma;
– da se naloži Vladi RH, MUP-u i Ministarstvu uprave da dopusti organizatorima referenduma stvarno sudjelovanje u cjelokupnom procesu provjere broja i vjerodostojnosti potpisa te regularnosti njihova prikupljanja.
Ustavni sud je 18. prosinca 2018. donio rješenje kojim se zapravo očituje samo o prve dvije točke gore navedene te u tim dijelovima odbacuje ustavnu tužbu, dok se o preostalim točkama uopće nije očitovao do današnjeg dana.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.