Ozbiljna opasnost za djecu: Najkompetentnija znanstvena studija o štetnosti zaštitnih maski

Djetetu bez maske zabranjen ulaz u školu
Foto: GettyImages

Tomu procesu kontaminacije najviše su izloženi oni koji su primorani satima nositi maske: prodavačice, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje, taksisti, konobari, ali, ono što je najgore, na to su prisiljena i djeca u školi. Upravo s tim upozorenjem završava tekst znanstvene studije: »Ovo je ozbiljna opasnost, posebno za djecu koja su obvezna nositi maske tijekom najvećega dijela nastave u školama.«

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govor i udisanje kroz masku otapa slabo vezane kemikalije, koje završavaju na meniju učenika. To nije pretpostavka, nego mjerljiva posljedica. Čini se da bi nastavnike i upravitelje škola trebalo suočiti sa znanstvenim činjenicama, kako bi oni opravdano i s punom odgovornošću izvršili pritisak na epidemiologe i zaštitili djecu.

Slike životinja zapetljanih u odbačene zaštitne maske i koraljnih grebena prekrivenih jednokratnim epidemiološkim artiklima obišle su svijet, a viralna je postala i brojka od 300 milijardi (!) plastičnih maskica proizvedenih u Kini tijekom pandemijske krize. No znanstvenici sa sveučilišta Swansea u Ujedinjenom Kraljevstvu otišli su korak dalje i odlučili su provjeriti što se to nalazi u strukturi zaštitnih maski.

To je dosad najkompetentnija znanstvena studija u kojoj je prikazan kemijski sastav zaštitnih maski i način na koji se štetne tvari iz proizvedenoga materijala ispuštaju u vodu, slinu ili sluznicu (Water Research 2021, 196, 117033), piše prof. dr. Valerije Vrček za Glas Koncila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači pod vodstvom Sarpera Sarpa analizirali su nekoliko vrsta zaštitnih maski – standardne medicinske, kirurške, poluzatvorene, one ukrašene bojama, maske za djecu… Za sve vrijedi isto pravilo: u dodiru s vodom ili vlagom maske se »otapaju«, odnosno ispuštaju brojne kemikalije u okolni prostor.

Riječ je o mikroplastičnim i nanoplastičnim vlaknima, o nanočesticama silicija koje služe kao punilo, o teškim metalima, poput kadmija, olova, antimona ili bakra koji služe kao katalizatori i zaostaju u polimernom materijalu maski, o azobojama, o surfaktantima, o kaprolaktamu, o pirolima

Vrlo opasne tvari “cure” iz maski

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge tvari koje cure iz maski imaju citotoksično ili genotoksično djelovanje, a neke su povezane s pojavom tumora. Druge su pak tvari teško razgradive u okolišu, što znači da se s vremenom nakupljaju, a biološko djelovanje im se produžuje.

Kemijski arsenal zaštitnih maski izvlači se iz materijala jednostavnim namakanjem u vodi, bez ikakve trešnje ili zagrijavanja. To znači da nabrojene kemikalije nisu čvrsto vezane za strukturu maski, nego su tragovi onečišćenja. Većina ispitivanih maski potječe iz Kine (Huaxian Tiancheng Sanitary Material, Shanghai Careus Medical Product i druge kompanije), a nabavljene su preko internetskih trgovina poput Amazona ili Sainsburyja.

Maske su ozbiljna opasnost za djecu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno, štetne kemikalije iz zaštitnih maski ulaze u prehrambeni lanac. Izravno, kroz usta ili nos, tijekom nošenja maske na licu, ili posredno, preko onečišćenoga okoliša. Tomu procesu kontaminacije najviše su izloženi oni koji su primorani satima nositi maske: prodavačice, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje, taksisti, konobari, ali, ono što je najgore, na to su prisiljena i djeca u školi. Upravo s tim upozorenjem završava tekst znanstvene studije: »Ovo je ozbiljna opasnost, posebno za djecu koja su obvezna nositi maske tijekom najvećega dijela nastave u školama.«

Zaštitimo djecu od kemikalija u maskama

Budući da su srednjoškolci hrvatskih škola i stariji razredi osnovnih škola imali na nastavi s obvezu »maskiranja«, treba razmotriti mogućnost ukidanja te rizične epidemiološke mjere.

Govor i udisanje kroz masku otapa slabo vezane kemikalije, koje završavaju na meniju učenika. To nije pretpostavka, nego mjerljiva posljedica. Čini se da bi nastavnike i upravitelje škola trebalo suočiti sa znanstvenim činjenicama, kako bi oni opravdano i s punom odgovornošću izvršili pritisak na epidemiologe i zaštitili djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole su, srećom, prostori vrlo niskoga intenziteta zaraze koronavirusom, ali i prostori nulte tolerancije na nasilje, uključujući kemijski i epidemiološki nasrtaj na obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.