​Predstavljena Zbirka popratnog filmskog gradiva

U sklopu obilježavanja 35. obljetnice osnutka Hrvatskog filmskog arhiva jučer je predstavljena Zbirka popratnog filmskog gradiva koje je često ostajalo zapostavljeno u odnosu na samo filmsko djelo.

 Prikupljanje popratnog filmskog gradiva koje čine svi materijali nastali u proizvodnji filmskog djela, a koji nisu sama filmska vrpca, prirodna je zadaća filmskih arhiva od njihovih osnutaka. Važnost scenarija, raznih skica, knjiga snimanja ili zapisnika snimanja očita je od samog početka filmskog stvaranja. Pojavom i razvojem organiziranih kinematografija umnožavali su se vrste, oblici i količine popratnog filmskog gradiva.

 U skaldu s tim i Hrvatski filmski arhiv je od svog osnutka počeo s prikupljanjem popratnog filmskog gradiva te je s vremenom stvorena bogata zbirka čija je glavna zadaća istraživačima i zaljubljenicima u filmsko stvaralaštvo otkriti više o povijesti hrvatskog filma, okolnostima u kojima su nastajala neka antologijska filmska djela te poteškoćama s kojima su se autori često susretali.

 Izložba odabranih dokumenata i predmeta iz Zbirke popratnog filmskog gradiva prilika je da se publika na poseban način upozna sa svijetom ispred i iza kamere, kao i s često skrivenim i izazovnim radom koji je potreban da bi oživjela magija pokretnih slika koja je obilježila prošlo stoljeće. Izložba se može pogledati do 6. lipnja u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr