15. svibnja 1851. – tko je bio prvi gradonačelnik Zagreba?

Foto: Wikimedia Commons / Bela Čikoš Sesija

Na današnji dan 1851. godine Zagreb je dobio svog prvog gradonačelnika u povijesti.

Naime, Zagreb je kao gradska cjelina nastao 1850. godine, kad su carskim patentom Franje Josipa I. spojeni Gradec i Kaptol, zajedno sa susjednom Novom vesi, Vlaškom ulicom i podgrađem.

Do tada je Gradec postojao kao slobodni kraljevski grad, no na čelu uprave nije bio gradonačelnik nego tzv. gradski sudac.

Posljednji gradski sudac Gradeca bio je Janko Kamauf, a upravo je on postao i prvim gradonačelnikom ujedinjenog Zagreba. Na to je mjesto došao na gradskim izborima. U doba ujedinjenja čitav je Zagreb imao samo 16,036 stanovnika. Kamauf je bio gradonačelnik punih 6 godina, od 1851. do 1857. godine. Bilo je to doba tzv. neoapsolutizma u Habsburškoj Monarhiji, kad se iz Beča vladalo strogom rukom. Hrvati su se u tom razdoblju morali opirati pokušajima germanizacije.

Janko Kamauf dobio je kasnije, poput drugih zaslužnih gradonačelnika, svoju ulicu u Zagrebu, koja se nalazi nedaleko od Kvaternikovog trga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr