15. svibnja 1895. Prescott Bush – kako je njegova banka financirala biznismene bliske Hitleru?

Foto: USGov

Senator Prescott Bush bio je otac američkog predsjednika Georgea Busha starijeg, a time dakako i djed  Georgea Busha mlađeg. Prescott je bio bankar i član tajnog udruženja “Skull and Bones”, kao i njegov sin i unuk, predsjednici SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve do napada na Pearl Harbour 1941. Busheva banka Union Banking Corp financirala je čeličane u kojima su se izrađivali zrakoplovi i tenkovi koji su do tada korišteni za napad na države Europe i agresiju nacističke Njemačke. 

Na današnji dan 1895. godine rođen je američki bogati bankar i političar Prescott Bush, čiji su sin i unuk postali američki predsjednici. Naime, Prescott Bush bio je otac predsjednika Georgea Busha starijeg (George H. W. Bush), a time dakako i djed predsjednika Georgea Busha mlađeg (George W. Bush).

Prescott Bush bio je jedan od direktora Union Banking Corpa, investicijske banke sa sjedištem u New Yorku koja je bila u vlasništvu i pod upravom obitelji njemačkog biznismena, Fritza Thyssena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Fritza Thyssena bila je iznimno bogata s obzirom na činjenicu da su imali monopol nad njemačkom industrijom čelika. Nakon što je prisustvovao jednom od Hitlerovih govora, Fritz Thyssen postao je očaran riječima i vizijom mladog političara te se pridružio nacističkoj stranci 1931. godine. Kada su pripadnici nacionalnog socijalizma postali pripadnicima radikalno rubne stranke, Fritz Thyssen osobno je financirao kampanju Adolfa Hitler te je svojim novcem nebrojeno puta izvlačio članove stranke iz zatvora, piše net.hr

Godine 1928. Thyssen je kupio palaču Barlow na Briennerstrasse u Münchenu koja je kasnije postala sjedištem nacističke stranke. Sve do 1941. kada je Thyssen izgubio Hitlerovu naklonjenost, njegova se kompanija oslanjala isključivo na rad zatvorenih koncentracijskih logora, posebice onih iz Auschwitza, kampa u kojem je smrtno stradalo više od milijun ljudi.

Sve do napada na Pearl Harbour 1941. Busheva banka Union Banking Corp financirala je čeličane u kojima su se izrađivali zrakoplovi i tenkovi koji su do tada korišteni za napad na Savezničke sile. Imovina ovog bankarskog društva zaplijenjena je 1942. godine kao rezultat Zakona o neprijatelju. Međutim, vjeruje se da su Prescott Bush i Herbert Walkerpomogli Fritzu Thyssenu da prenese sve svoje vlasničke dokumente u New York kako bi isti bili izuzeti iz Nürnberškog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.