16. ožujka 1560. Bitka kod Žirovice – Hrvati se ponose jer su Turci u Hrvatskoj bili zaustavljeni u pohodu na Europu!

Krbavska bitka na drvorezu Leonharda Becka (oko 1515.), foto: javno vlasništvo

Hrvatska je povijest puna junaka za koje su nam u Jugoslaviji naredili, kroz predugih 70 godina, da ih moramo zaboraviti. Sada je vrijeme njihovog uskrsnuća, sjetiti se slavnih vojnika, vojskovođa, mučenika, branitelja i žrtava za ime hrvatsko i Kristovo. Zapamtimo ih jer zadužili su svoj hrvatski narod i kršćansku vjeru – obranivši Europu od Turaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, Turci su se uklonili i stali u Hrvatskoj, koja je baš zahvaljujući tome dobila današnji izgled i teritorij.

 

Hrvati su vodili najžešće ratove u 16. i 17. stoljeću koja su nazvana “duo plorantes saecula Croatiae” (“dva plačuća stoljeća Hrvatske”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skoro 400 godina dugom ratovanju protiv osmanlijskih osvajača proslavili su se mnogi  znani i neznani hrvatski ratnici i junaci. Najpoznatiji među njima bili su: branitelj Zemuna Marko Skoblić kojeg su Turci svezanog bacili pod bijesnog slona jer se nije htio odreći Krista i poturčiti, ban Petar Berislavić (1475.-1520.) koji je zbog sjajne pobjede kod Dubice na Uni 1513. dobio na dar blagoslovljeni mač i klobuk od pape Leona X., senjski kapetan Petar Kružić (1491.-1537.) koji je punih 15 godina branio okruženi Klis, vrhovni kapetan Nikola Jurišić (1490.-1545.) koji je god. 1532. sa samo 700 Hrvata zaustavio 140.000 Sulejmanovih vojnika na njihovom vojnom pohodu za Beč te obranio tvrdi grad Kiseg, slavni ban Nikola Šubić Zrinski (1508.-1566.) koji je god. 1542. s 400 Hrvata spasio Peštu od sigurne propasti i brojni drugi hrvatski junaci.

 

Bitka kod Žirovice – velikaši Lenković i Zrinski porazili Turke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije točno 460 godina, 16. ožujka 1560. godine, veliki hrvatski vojskovođe i junaci mnogih bitaka Nikola Šubić Zrinski i krajiški kapetan Juraj Lenković porazili su Turke u bitki kod Žirovice, vjerojatno na području Banovine u blizini Gvozdanskog.

Bitka kod Žirovice bila je tek jedna od bitaka u stogodišnjem hrvatsko-turskom ratu i jedna od niza nepoznatih slavnih pobjeda Hrvata protiv Turaka u obrani Hrvatske, Europe i kršćanske vjere.

Kod Žirovice sukobile su se hrvatske snage koje su predvodili Nikola Šubić Zrinski i hrvatski krajiški kapetan Juraj Lenković s velikom turskom vojskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se o Zrinskima zna mnogo, o slavnoj i ponosnoj hrvatskoj vojničkoj obitelji Lenković zna se znatno manje. Taj veliki vojskovođa i pobjednik u mnogim bitkama, Juraj Lenković, rođen je na teritoriju današnje Slovenije u Otočcu kraj Novog Mesta. Bio je general Hrvatske krajine i zemaljski poglavar Kranjske. Sin je Ivana Lenkovića, jednako slavnog borca protiv Turaka i vrhovnog kapetana Hrvatske i Slavonske krajine.

Obitelj Lenković je pod pritiscima Turaka iselila iz Like u Kranjsku.

 

Slavni hrvatski vojskovođa pokopan u Ljubljani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juraj Lenković je 1578. postao je senjski kapetan. 1592. je postao zemaljski poglavar Kranjske, a godinu kasnije i general Hrvatske krajine. Za vrijeme Dugog rata osvojio je utvrde Hrastovicu, Goru i, godine 1594., samu Petrinju. Godinu dana kasnije brani Petrinju gdje je Turcima nanio velike gubitke. S oko 10.000 vojnika prodire sve do Bihaća, odakle se ubrzo, s oko 1200 katolika, povlači u Karlovac. Sredinom 1596., s oko 1000 vojnika Hrvata iz Hrvatske krajine i Kranjske te uskocima i dragovoljcima iz Dalmacije, priskočio je u pomoć opsjednutomu Klisu.

Unatoč porazu od mnogo brojnijih Turaka, uspijeva se povući u klišku tvrđavu. Pri pokušaju povlačenja sukobljava se ponovno s Turcima gdje je bio poražen, pa se uskoro i kliška posada predala.

Godine 1596. ističe se u borbama kraj Kostajnice i u Slavoniji.

Umro je 8. lipnja 1601. na glasu među Hrvatima i u Europi kao borac za križ kršćanski i domovinu, a pokopan je u crkvi sv. Jakova u Ljubljani.

Svaki narod koji zaboravi svoje junake i moralne lučonoše, a to je bila želja velikosrba i filojugoslavena još od stvaranja Jugoslavije do danas, mora ponavljati lekcije iz povijesti dok ih ne nauči.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.