17. veljače 1994. – poginuo Damir Tomljanović-Gavran

Foto: Hrvatski vojnik

Na današnji dan 17. veljače 1994. poginuo je Damir Tomljanović – Gavran, heroj Domovinskog rata. Usmrćen je na obroncima Velebita od neprijateljskog snajpera. Imao je samo 26 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Tomljanović – Gavran bio je istinski entuzijast i domoljub, prekaljeni ratnik i zapovjednik. Kao čovjek i borac nije štedio znoj, napore i odricanja, kako sebe samoga tako i svojih suradnika, časnika, dočasnika i vojnika. Sa pripadnicima je mjesecima dijelio dobro i zlo na vrlo zahtjevnoj zadarskoj bojišnici, u odbijanju neprijateljskih napada na naše položaje na Velebitu, često puta u vrlo teškim vremenskim uvjetima, pri čemu je osobno pridonosio da se izdrži i odrade najzahtjevnije borbene zadaće, s nadljudskim naporima.

– Nismo ga zvali zapovjednikom, to je bilo prekruto i formalno, nego “šefe”. Koje je god selo, brdo ili poziciju pokazao, mi smo to zauzeli jer je Gavran tako rekao. Kad god bismo na motoroli čuli njegov glas, išli smo naprijed, s njim u pobjedu. Ta je naša ekipa disala pobjednički zahvaljujući njemu. Velika je sreća što smo ga imali – prisjeća se Ivan Pasariček ovog heroja kojega je za života nekoliko puta pohvalio i sam predsjednik Republike Hrvatske, doktor Franjo Tuđman.

Za zasluge i doprinos u Domovinskom ratu te predan,marljiv i odgovoran rad u postrojbi odlikovan je visokim odličjima,te su mu dodijeljene brojne medalje,povelje, plakete, pohvale i zahvalnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Red kneza Domagoja s ogrlicom 26 05 1995
Red bana Josipa Jelačića 13 05 1996
Red Nikole Šubića – Zrinskog 15 05 1996
Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom
Red hrvatskog trolista 24 05 2000
Spomenica Domovinskog rata 1990.-1992
Spomenica Domovinske zahvalnosti 24 5 2000
1992.-Pismena pohvala Predsj. RH, dr. Franjo Tuđman,
1993.-Pismena pohvala Predsj. RH, dr. Franjo Tuđman,
1994.-Pismena pohvala, Min. obrane RH, Gojko Šušak
-Grb grada Zadra
-Povelja grada Senja
-Zahvalnica, Ministar MUP-a RH
-Plaketa Prvi hrvatski redarstvenik,
-Plaketa 1. gardijske brigade Tigrovi
-Zlatna plaketa ”TIGAR”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.