18. listopada 1843. rođen Josip Eugen Tomić – zašto je nasljednik slavnog Šenoe?

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan 18. listopada 1843. u Požegi rodio se poznati hrvatski književnik Josip Eugen Tomić. Poput Šenoe pisao je romane, osobito povijesne, a Šenou je nadživio za otprilike 25 godina. Naslijedio ga je i na mjestu dramaturga Hrvatskoga zemaljskoga kazališta (kasniji HNK). Dovršio je Šenoinu Kletvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo objavljeno Tomićevo djelo je zbirka ljubavnih pjesama Leljinke (1865). Napisao je brojne komedije, pučke dramske igre i povijesne drame.

Prvu svoju povijesnu pripovijest Krvni pir objavio je još prije pojave Šenoe (1863.). Veći uspjeh kod publike zbog aktualne teme turske okupacije Bosne i sukob bosanskih begova sa sultanom postiže ljubavno-avanturističkim romanom Zmaj od Bosne. Suvremena tematika iz Bosne gdje Tomić, prikazujući sukob bosanskih begova sa sultanom, među prvima muslimanima ne pristupa kao neprijateljima, odnosno situaciju u Bosni ne prikazuje kao stereotipni sukob kršćanstva i islama. Roman je bio popularan i čitan i u Bosni. Stvarajući u tzv. Šenoinom dobu, Tomić se drži “šenoinske” tehnike pripovijedanja, primjerice povijesne vjerodostojnosti, ali ostaje u sjeni Šenoe. I kasniji su mu povijesni romani (Kapetanova kći, 1884; Emin-agina ljuba, 1888; Udovica, 1891; Za kralja – za dom, 1894-95) pod utjecajem Šenoe.

Nakon Šenoine smrti, dovršio je njegovu Kletvu. Pripovijetka Opančareva kći je Tomićevo vraćanje rodnoj Požegi, ponovno s ljubavnom središnjom temom. Potkraj života napisao je roman Melita (1899), usredotočen kroz glavni ženski lik, “femme fatale zmijskog pogleda”, na suvremena društvena zbivanja i problematiku, propadanje aristokracije, licemjerje visokog društva, rasipnost, egzotičnost i bigotizam. Roman je predstavljao značajnu novost na ondašnjem hrvatskom književnom “tržištu” i prvi je društveni realistički roman u hrvatskoj književnosti. Nekoć jako popularan zbog svojih povijesnih romana, da bi ga se potom često smatralo za epigona, Tomića se danas drži vrijednim upravo zbog inovativnosti Melite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisao je i komedije: “Bračne ponude”, “Zatečeni ženik” te, osobito popularnu komediju “Franjo barun Trenk”.

Mnogi gradovi u Hrvatskoj, poput Varaždina, Slavonskog Broda i Požege, nose ime Josipa Eugena Tomića, a u glavnom gradu Hrvata Zagrebu dobio je u samom centru jednu od najpopularnijih ulica koja ide iz Ilice prema Uspinjači i Gornjem gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.