18. listopada 1991. Glinsko Novo Selo – ubijanja i krvavi pokolji Hrvata događali su se dan za danom…

Foto: snimka zaslona

Na mjesta tih zvjerstava četiri godine kasnije došao je tadašnji ratni huškač, a današnji predsjednik Srbije Vučić (tada desna ruka Vojislava Šešelja) i nad grobovima ubijenih Hrvata izgovorio slijedeće riječi: „Glina nikada neće biti dio Hrvatske. Ovdje nikada neće doći ustaška vlast.!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokolj u Glinskom Novom Selu počeo je dva dana ranije, 16. listopada 1991., a ubijanja i lov na Hrvate su trajali danima. Ubijeno je 33 ljudi uglavnom starije dobi, od kojih je najstariji bio starac od 83 godine, i jedna djevojka od 15 godina.

Bio je to samo jedan od brojnih pokolja u glinskom kraju.

Etničko čišćenje Hrvata od Kupe do Une – strašni zločini bili su svakodnevica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovih zločina, u dolini rijeke Maje, u kojoj se nalazi pet sela, koja su većinski hrvatska (Dolnjaci, Joševica, Maja, Prijeka i Svračica) su iselili svi Hrvati, čime su velikosrbi uspjeli u nakani da od Hrvata etnički očiste područje od Gline do Dvora na Uni. Osim Majskog bazena, uspjeh u etničkom čišćenju, kojim su uklonili sve Hrvate, postigli su u 27 sela koja se nalaze sjeverno od Gline (Bišćanovo, Donja Bućica, Gornja Bućica, Desni Degoj, Dvorišće, Ilovačak, Gračanica, Hađer, Donje Jame, Gornje Jame, Jukinac, Kihalac, Novo Selo Glinsko, Marinbrod, Prekopa, Selkovac Donji, Selkovac Gornji, Slatina Pokupska, Velika Solina, Mala Solina, Stankovac, Šatornja, Gornje Taborište, Donje Taborište, Donji Viduševac, Gornji Viduševac, Zaloj).

U tim selima su Hrvati bili jedini stanovnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva navedena područja su upravno pripadala gradu Glini. Tako je kao posljedica fizičke likvidacije i zastrašivanja nakon što su velikosrbi okupirali ta područja, opustjelo cijelo područje, odnosno nestalo je 7 tisuća dotadašnjih stanovnika, isključivo Hrvata.

Time je bio etnički očišćen cijeli prostor od Kupe na sjeveru do Dvora na Uni na jugoistoku, a za jedine stanovnike je imao Srbe

Ratni huškač i četnik Aleksandar Vučić danas je – predsjednik Srbije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjesta tih zvjerstava četiri godine kasnije došao je tadašnji ratni huškač, a današnji predsjednik Srbije Vučić (tada desna ruka Vojislava Šešelja) i nad grobovima ubijenih Hrvata izgovorio slijedeće riječi: „Glina nikada neće biti dio Hrvatske. Ovdje nikada neće doći ustaška vlast!“

Ubojstva u području grada Gline bila su dio zvjerskog plana Srba da zauvijek odstrane hrvatsko stanovništvo iz ovog starog hrvatskog kraja i na tom teritoriju proglase Veliku Srbiju. Zbog toga je na ovom području učinjen velik broj zločina, a Hrvati su svi protjerani iz 27 sela glinske općine i same Gline. Grad Glina trebalo je postati središte Srba Banovine i Korduna.

Tako je, napisali smo, kao posljedica fizičke likvidacije i zastrašivanja nakon što su velikosrbi okupirali ta područja opustjelo cijelo područje, odnosno nestalo je 7 tisuća dotadašnjih stanovnika, isključivo Hrvata. Time je bio etnički očišćen cijeli prostor od Kupe na sjeveru do Dvora na Uni na jugoistoku, a za jedine stanovnike je imao Srbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.