18. siječnja 1535. Lima (Peru) – upoznajte grad koji je utemeljio Francisco Pizzaro

Foto: Thinkstock

Lima je najveći i glavni grad Perua. U metropolitanskom području grada živi gotovo 10 milijuna stanovnika što čini približno trećinu stanovništva Perua. Lima je treći grad po veličini u Južnoj Americi odmah iza Sao Paula i Mexico Cityja, te je i drugi po veličini grad na svijetu izgrađen u pustinji, odmah iza Kaira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad je osnovao Francisco Pizzaro (španjolski pomorac, istraživač i osvajač) na današnji dan 1535. godine pod imenom Ciudad de los Reyes ili po hrvatski Grad kraljeva. Današnji naziv grad je dobio u 17. stoljeću iz kečuanskog naziva za rijeku Rimac koja protječe kroz grad, glavni grad je postao 1821. godine po stjecanju neovisnosti Perua.

Lima je dom najstarijeg sveučilišta u Novom svijetu, Sveučilište San Marcos osnovan je 1551. godine. Katedrala i obližnji samostan San Francisco smatraju se najuspjelijim arhitektonskim kompleksom u Latinskoj Americi. U katedrali se nalazi grobnica osnivača grada i osvajača Perua Francisca Pizzara.

Glavni trg se, kao i gotovo svaki trg u Južnoj Americi, zove Plaza de Armas, ponekad ga zovi i Plaza Mayor. Na sjevernoj strani trga je predsjednička palača, nalazi na mjestu gdje je nekada bila kuća Francisca Pizzara, sa istočne strane je katedrala i nadbiskupova palača, na zapadnoj strani je gradska vijećnica. Trg kao i cijeli povijesni centar Lime od 1988. godine je na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.