Site icon narod.hr

19. travnja 2007. Janica Kostelić – kraj karijere najbolje hrvatske sportašice svih vremena

Foto: Hrvatski skijaški savez

Na današnji dan u tek 24. godini života kraj karijere objavila je najbolja hrvatska sportašica svih vremena Janica Kostelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne samo to, s 4 zlatne olimpijske medalje (i drugim uspjesima) Janica Kostelić spada među najbolje sportašice svijeta svih vremena.

Sve je to učinila u svega par godina svog aktivnog nastupanja koje je završilo na današnji dan.

Kada jedna sportašica osvoji četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje, pet zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima i osvoji šest Kristalnih globusa (tri velika za ukupnu pobjedu i tri mala za slalom), nema sumnje kako je riječ o jednoj od najboljih sportašica svijeta svih vremena. No, uspjeh je još veći, gotovo čudesan, ako se uzme u obzir da je sve to ostvarila do 24. godine života!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s bratom Ivicom i uz oca i trenera Antu, Janica je na skije stala već s tri godine. Kao šesnaestogodišnjakinja nastupila je na svojim prvim olimpijskim igrama (u japanskom Naganu 1998.) i osvojila odlično osmo mjesto u kombinaciji. Već sljedeće godine ostvarila je prvu pobjedu u Svjetskom kupu i počela nas navikavati na pobjede, unatoč brojnim neugodnim ozljedama koje je pretrpjela.

Janica Kostelić je jedina skijašica u povijesti koja je osvojila četiri zlatne olimpijske medalje, jedina koja je osvojila tri zlata na istim igrama i jedna od samo dvije skijašice u povijesti koja je u istoj sezoni pobijedila u svih pet disciplina (druga je Austrijanka Petra Kronberger). Rekorderka je i u broju uzastopnih pobjeda u slalomu, bila je nesavladiva na osam natjecanja za redom.

Za svoje brojne uspjehe Janica Kostelić 2006. godine primila je i najveće moguće sportsko priznanje – proglašena je najboljom sportašicom svijeta! Za najbolju svjetsku sportašicu 2005. Janicu Kostelić izabralo je 42 članova posebnog stručnog žirija iz redova bivših vrhunskih sportaša članova Laureus akademije, a među kojima su, između ostalih, bili i, primjerice, Boris Becker, Sergej Bubka, Sir Bobby Charlton, Miguel Indurain, Martina Navratilova, Illie Nastase, te legende skijanja Franz Klammer i Alberto Tomba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, zbog brojnih ozljeda, upravo po završetku sezone 2006. Janica je odlučila napraviti pauzu od skijanja, a godinu kasnije odlučila je kako se više neće vraćati aktivnom bavljenju sportom.

Svojevremeno je zbog iskazanog domoljuba i otvorenog suprotstavljanja Ante Kostelića bivšem predsjedniku Mesiću (i njegovoj antihrvatskoj politici) cijela obitelj bila sustavno politički i medijski izložena javnom linču, pa čak i optužbama za simpatiziranje nacizma. Staro dobro oružje etiketiranja koje totalitaristi koriste za eliminaciju i diskreditaciju svojih kritičara nije zastarjelo do današnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version