2. rujna 1991. Berak – okupacija i teror srpskih postrojbi u pitomom srijemskom selu

Berak
Foto: Wikimedia commons/MirkoS18

Prije tri desetljeća, Berak je pao u ruke velikosrpskog agresora. Uslijedili su strahotni zločini – na popisu je žrtava 46 imena, a sudbina 11 osoba do danas je nepoznata. Berak je jedno od mjesta u kojem su u agresiji na Hrvatsku 1991. počinjeni najteži zločini protiv tamošnjih stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 2. rujna 1991. okupiran je Berak, pitomo selo zapadnog Srijema čiji je miran život prekinula velikosrpska agresija i okupacija. Selo je spaljeno, mještani ubijeni u ratnom zločinu. Čak 11 Berčana se još uvijek vodi kao nestalo.

Četnici su ubijali nevine ljude, a crkvu pretvorili u disko.

Ime Berak je hrvatskog podrijetla, a znači “zemljište u nizini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči velikosrpske agresije 1991. u Berku su bile 33 obitelji podrijetlom iz Žumberka. Za vrijeme Domovinskog rata, 56 Berčana Hrvata (rimokatolika i grkokatolika) je bilo žrtvom ratnog zločina kojeg su počinili domaći Srbi i crnogorski četnici (prema svjedočenjima preživjelih svjedoka).

Berak je poznat kao mjesto gdje su počinjeni neki od najstrašnijih zločina tijekom Domovinskog rata. Mještani su ubijani na ulici, po kućama, bacani u bunare te mučeni u logoru koji je uspostavljen nakon okupacije sela. Tijekom okupacije hrvatskog Podunavlja seoska crkva Mučeništva sv. Ivana Krstitelja bila je pretvorena u diskoteku koju je vodio jedan od pripadnika zloglasnih Škorpiona.

Gojko Eror oslobođen – za Berak još nitko nije odgovarao

U rujnu 2014. Gojko Eror oslobođen je od optužbe za ratne zločine u Berku. Eror je 11 godina živio na Malti, koja ga je na temelju europskog uhidbenog naloga u izručila Hrvatskoj, a on je tijekom ekstradicijskog postupka pristao na izručenje. Na njega je primijenjen Zakon o oprostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zločine u Berku još nitko nije odgovarao.

Dokumentarni film – “Berak, neispričana priča”

Dokumentarni film naziva “Berak, neispričana priča” – potresnih je 60 minuta svjedočanst(a)va o kalvariji što su je ratne, 1991. godine prošli stanovnici tog sela na istoku Hrvatske – prvi će put javnosti biti prikazan upravo u Berku, i to na 30. godišnjicu stradanja, 2. rujna.

Prošle godine uhićen stanovnik Berka pod sumnjom na ratni zločin

U svibnju prošle godine uhićen je stanovnik mađarski stanovnik Berka za kojega se sumnja da je bio čuvar u srpskim koncentracijskim logorima tijekom rata. Mještani Berka bili su iznenađeni uhićenjem sumještanina te su medijima rekli da ga nitko od logoraša nije vidio u tim logorima. Smatraju da, ukoliko je bio čuvar u logoru, da je na to bio prisiljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.