2. studenoga 1991. Vukovar – krvavi pokolj 59 Hrvata bio je motiviran čistom mržnjom četnika i JNA

Foto: Fah

Na Dušni dan 1991. godine, jugoslavenska vojska JNA uz pomoć četnika iz Srbije, Vukovara i okolnih sela, počinila je jedan od najvećih pokolja u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaskom u dio Vukovara koji se zove Lužac, mučki i bez milosti ubijeno je 59 Hrvata, civila i zarobljenih branitelja.  Ovaj pokolj ostao je gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti.

 

Zloglasna JNA, Titova armija, i krvoločni četnici su 2. studenoga 1991. godine okupirali Lužac, čime je započeo i pad Vukovara. Lužac se do tada hrabro borio i održavao s vrlo malim brojem branitelja protiv višestruko nadmoćnijeg agresora.  Posljednji zapovjednik obrane Lušca, Ilija Martić, ranjen je dan prije pada Lušca. „Tada su me odvezli u bolnicu na operaciju. Dok sam bio u bolnici ušli su. Napravili pokolj. Ja sam to tek sutra saznao“, svjedoči Martić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ubijenih izvučena je iz podruma razrušenog Lušca. Ljudi su jedan su izvlačeni iz podruma i brutalno ubijeni na pragovima svojih domova. Među ubijenima je bila i jedna žena trudnica.

Na samom ulazu u Lužac postavljen je križ u spomen na pogibiju 59 branitelja i mještana. Na postolju križa stoji natpis: ‘U spomen tragično ubijenih 59 mještana Lušca u srpskoj agresiji 2. studenoga 1991.’

Slikovni rezultat za lužac križ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: mcdrvu.hr

Okupacijom Lušca agresor je presjekao komunikaciju hrvatskih branitelja izbivši na Priljevo, čime je razdvojen Vukovar od četvrti Borovo naselje i time razlomljena dotad jedinstvena obrana grada. Slomom Lušca hrvatski branitelji s položaja u Borovu Naselju i oni kod Trpinjske ceste više nisu mogli stupiti u vezu što je rezultiralo slomom obrane Vukovara.

Ovaj pokolj bio je najava pokolja koji su slijedili nakon ulaska JNA i četnika u Vukovar. Tragedija koju je proživio Vukovar nije poznata u europskoj modernoj povijesti nakon II. svjetskog rata, i eklatantan je primjer toga što je Jugoslavija i njena vojska JNA, što je Srbija i što je velikosrpstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jugoslavija je u praksi bila velikosrpska tvorevina stvorena, idržavana i srušena na četničkom teroru, koji je bio dominantan stav infiltiriran u strukture vladanja i prve i druge Jugoslavije. Dokaz tome je i JNA, armija koja se kitila Titovim nasljeđem i navodnim antifašizmom. Ta armija je prvom prilikom pobila i poklala Hrvata od Vukovara do Dubrovnika, i to je najuvjerljiviji dokaz da je Jugoslavija bila u praksi velikosrpska zločinačka tvorevina puna mržnje prema Hrvatima.

Jugoslavija je bila država u kojoj je nad Hrvatima izvršen pravi pogrom i genocid koji je vrhunac imao upravo 1991. kada je trećina teritorija Hrvatske bila etnički očišćena od Hrvata, na do tada neviđen način u svijetu – od strane vojske države koju su Hrvati hranili, naoružavali i morali služiti u njoj vojni rok.

JNA je najveći dokaz da Jugoslavija bila u stvarnosti velikosrpska tvorevina.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke priprema ulaska četnika na čelu s zločincem Arkanom u Lužac na dan pokolja:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.