2. studenoga 1991. Vukovar – krvavi pokolj 59 Hrvata bio je motiviran čistom mržnjom četnika i JNA

Foto: Fah

Na Dušni dan 1991. godine, jugoslavenska vojska JNA uz pomoć četnika iz Srbije, Vukovara i okolnih sela, počinila je jedan od najvećih pokolja u Domovinskom ratu.

Ulaskom u dio Vukovara koji se zove Lužac, mučki i bez milosti ubijeno je 59 Hrvata, civila i zarobljenih branitelja.  Ovaj pokolj ostao je gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti.

 

Zloglasna JNA, Titova armija, i krvoločni četnici su 2. studenoga 1991. godine okupirali Lužac, čime je započeo i pad Vukovara. Lužac se do tada hrabro borio i održavao s vrlo malim brojem branitelja protiv višestruko nadmoćnijeg agresora.  Posljednji zapovjednik obrane Lušca, Ilija Martić, ranjen je dan prije pada Lušca. „Tada su me odvezli u bolnicu na operaciju. Dok sam bio u bolnici ušli su. Napravili pokolj. Ja sam to tek sutra saznao“, svjedoči Martić.

Većina ubijenih izvučena je iz podruma razrušenog Lušca. Ljudi su jedan su izvlačeni iz podruma i brutalno ubijeni na pragovima svojih domova. Među ubijenima je bila i jedna žena trudnica.

Na samom ulazu u Lužac postavljen je križ u spomen na pogibiju 59 branitelja i mještana. Na postolju križa stoji natpis: ‘U spomen tragično ubijenih 59 mještana Lušca u srpskoj agresiji 2. studenoga 1991.’

Slikovni rezultat za lužac križ

Photo: mcdrvu.hr

Okupacijom Lušca agresor je presjekao komunikaciju hrvatskih branitelja izbivši na Priljevo, čime je razdvojen Vukovar od četvrti Borovo naselje i time razlomljena dotad jedinstvena obrana grada. Slomom Lušca hrvatski branitelji s položaja u Borovu Naselju i oni kod Trpinjske ceste više nisu mogli stupiti u vezu što je rezultiralo slomom obrane Vukovara.

Ovaj pokolj bio je najava pokolja koji su slijedili nakon ulaska JNA i četnika u Vukovar. Tragedija koju je proživio Vukovar nije poznata u europskoj modernoj povijesti nakon II. svjetskog rata, i eklatantan je primjer toga što je Jugoslavija i njena vojska JNA, što je Srbija i što je velikosrpstvo.

Jugoslavija je u praksi bila velikosrpska tvorevina stvorena, idržavana i srušena na četničkom teroru, koji je bio dominantan stav infiltiriran u strukture vladanja i prve i druge Jugoslavije. Dokaz tome je i JNA, armija koja se kitila Titovim nasljeđem i navodnim antifašizmom. Ta armija je prvom prilikom pobila i poklala Hrvata od Vukovara do Dubrovnika, i to je najuvjerljiviji dokaz da je Jugoslavija bila u praksi velikosrpska zločinačka tvorevina puna mržnje prema Hrvatima.

Jugoslavija je bila država u kojoj je nad Hrvatima izvršen pravi pogrom i genocid koji je vrhunac imao upravo 1991. kada je trećina teritorija Hrvatske bila etnički očišćena od Hrvata, na do tada neviđen način u svijetu – od strane vojske države koju su Hrvati hranili, naoružavali i morali služiti u njoj vojni rok.

JNA je najveći dokaz da Jugoslavija bila u stvarnosti velikosrpska tvorevina.

 

Snimke priprema ulaska četnika na čelu s zločincem Arkanom u Lužac na dan pokolja:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr