21. ožujka Svjetski dan pjesništva – pročitajte danas jednu lijepu nadahnutu pjesmu!

Foto. Rec79 , wikimedia commons

Danas obilježavamo Svjetski dan pjesništva. Već devetnaestu godinu zaredom na ovaj dan svijet slavi pjesništvo. World Poetry Day (Svjetski dan pjesništva) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem pisanja, objavljivanja i poučavanja pjesništva širom svijeta. Istaknuto je da treba odavati i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim pokretima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poezija (prema grčkom “ποίησις”, poiesis, ”stvaranje”) ili pjesništvo je književna umjetnost koja se zasniva na izražajnim mogućnostima jezika. U njoj je autorova poruka izražena kroz stihove.

Ipak, poeziju ili pjesništvo je teško definirati. Ona je umjetnički žanr, označava lijepu književnost i žanr u cjelini, ali ona je i konkretni izraz ljudskog duha u umjetnički osjećajnom i ritmičkom jeziku.

Pjesništvo djeluje na čovjekovu svijest i osjećaje, sadržavajući u sebi trenutke estetskoga doživljavanja, pouke i spoznaje. Poznati francuski pjesnik, Jacques Prévert, pjesništvo je opisao rekavši: „Pjesništvo je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Pjesništvo, to je stvarnije i korisnije ime života.“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

U svakodnevnoj trci za nečim, ljudi rijetko imaju vremena za lijepu riječ i pjesništvo. Stoga, zastanite na tren i barem danas pročitajte neku lijepu i nadahnutu pjesmu popu ove Pabla Nerude:

Znat ćeš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znat ćeš da te ne volim i da te volim,
jer živjet je moguće na dva načina,
riječ je samo krilo tišine,
a vatra čuva polovinu studeni.

Volim te da bih te počeo voljeti,
da bih ponovo počeo beskraj,
da te ne bih prestao voljeti nikada:
zato te još uvijek ne volim.

Volim te i ne volim, kao da imam
u svojim rukama ključeve sreće
i nesigurnu sudbinu nesretnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moja ljubav ima dva života da bi te voljela.
Zato te volim kada te ne volim
i zato te volim kada te volim.

     Pablo Neruda

 

Ili poslušajte recitale poznatih hrvatskih pjesnika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.