Foto: commons.wikimedia.org

Fotografiju je snimio Robert Kenneth Wilson, mjesni ginekolog. Riječ o jednoj od najviše proučavanih fotografija u povijesti. 

Na današnji su dan 1934. britanske novine Daily Mail prvi put objavile fotografiju koja će do danas ostati najznamenitiji prikaz čudovišta iz Loch Nessa. Tu slavnu fotografiju nazivaju “Surgeon’s Photograph” (kirurgova fotografija), jer pravi autor nije želio otkriti svoj identitet. Naknadno se saznalo da je fotografiju snimio Robert Kenneth Wilson, mjesni ginekolog.

Svakako je riječ o jednoj od najviše analiziranih fotografija u povijesti. Postoje brojne teorije, od kojih jedne dokazuju da je fotografija vjerodostojna, dok druge tvrde da je cijela stvar prevara.

Neki tvrde da je na slici zapravo dječja podmornica kupljena u robnoj kući Woolworth i preuređena da imitira Nessie. Drugi odbijaju takve tvrdnje i pomoću nekih elemenata slike dokazuju da je Nessie stvarno biće.

Zanimljivo je da je navedeni ginekolog snimio tom prilikom čak pet fotografija, ali su tri propale, a četvrta je previše nejasna i rijetko je objavljivana.

Izvor: narod.hr