23. studenoga 1859. rođen Billy the Kid – legenda Divljeg zapada

Foto: wikipedia.org

Poznati odmetnik s Divljeg zapada rođen je na današnji dan 1859. godine. Pravo mu je ime bilo William Henry McCarty i vjerojatno je bio irskog porijekla. Prema legendi ubio je 21 čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj života vodio je pregovore s guvernerom Novog Mexica o svom pomilovanju u zamjenu za informacije o suradnicima. Zanimljivo je da je taj guverner bio Lew Wallace, autor romana Ben Hur. To je najčitaniji američki roman 19. stoljeća, ekraniziran u slavnom filmu iz 1959. i prvo djelo fikcije blagoslovljeno od pape.

Nagodba nije uspjela i Billy the Kid se vratio ubijanju. Guverner je raspisao nagradu za njegovu glavu. Billy je ubijen sa svega 21 godinu života. Postoji sačuvana njegova fotografija, koja je prodana 2011. za 2,300,000 dolara, što je jedna od najviših cijena plaćenih za fotografiju ikada u svjetskoj povijesti.

Od brojnih filmova snimljenih o slavnom odmetniku većina nema veze sa stvarnom poviješću; relativno blizu istini prišli su “Mladi revolveraši 1 i 2”, ali jedini film o Billyju the Kidu, i jedan od rijetkih vesterna uopće, koji se potpuno držao svih poznatih povijesnih činjenica bio je “Pat Garrett i Billy Kid” u režiji Sama Peckinpaha s Jamesom Coburnom i Krisom Kristoffersonom u naslovnim ulogama. To je  film u kojem jednog člana Billyjeve bande glumi Bob Dylan i pjeva pjesmu “Knockin’ on Heaven’s Door”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.