24. studenog – tko su 113.000 ubijenih katolika Vijetnama?

Foto: Thinkstock

Od prvih portugalskih misionara iz 16. stoljeća do kraja 19. stoljeća od strane budista i taoista ubijeno je 113.000 katolika. To ubijanje se nastavilo i u 20. stoljeću kada su komunisti nastavili torture i mučenja pa je taj broj narastao gotovo na 300.000 ubijenih kršćana. Danas u Vijetnamu živi u oko 7 milijuna katolika. Od toga samo Sajgon (Ho Chi Minh) ima 10% stanovnika katolika. Nedavno obraćenje To Hai-a, jednog od “utemeljitelja” vijetnamskog komunizma i slavnog nacionalnog skladatelja izazvalo je senzaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine u Vijetnamu se obrati i krsti 6.000 novih katolika (budista, taoista ili ateista) izraslih na sjemenu mučeništva svojih sunarodnjaka.

24. studenog slave se vijetnamski mučenici, poznati i kao mučenici iz Tonkina, mučenici iz Annama (vijetnamski: Các Thánh Tử đạo Việt Nam), mučenici iz Indokine ili Andrija Dung-Lac i drugovi (Anrê Dũng-Lạc và Các bạn tử đạo), sveci su koje je kanonizirao 1988. papa Ivan Pavao II. Povijest katoličanstva u Vijetnamu počinje 1533., kada su stigli prvi portugalski misionari. U XVII. stoljeću tamo su djelovali dominikanski i isusovački misionari.

Glasoviti apostol te mlade azijske Crkve bio je francuski misionar, isusovac Alexandre de Rhodes. Kad je 1645. otac de Rhodes protjeran, u Vijetnam su dolazili misionari iz različitih redova i različitih zemalja. Naviještali su Evanđelje, okupljali vjernike, gradili crkve i organizirali domaće svećenstvo. Razvoj kršćanstva u Vijetnamu obilježen je brojnim progonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1645. do 1886. bilo je 53 progona kršćana, u kojima je stradalo oko 113.000 vjernika. Tijekom vladavine kralja Minha Mạnga, od 1821. nadalje, progoni su postali nemilosrdni. Osuđivani na smrt i oni koji su se usudili skrivati kršćane. Neprijateljski usmjeren bio je i kralj Tự Đức, koji je vladao od 1847. do 1883. Mrzio je sve što je europsko, ne razlikujući politiku od vjere. Ustanovio je novčanu nagradu za one koji pomognu u hvatanju misionara, a uhvaćenim misionarima lomili su lubanje i bacali ih u rijeku. Domaće, vijetnamske svećenike i vjeroučitelje obično su zaklali. Vjernici su mogli spasiti život, ako su ispred suca pogazili križ. Postojanost i čvrstoća vijetnamskih kršćana nailazila je na strahovite kušnje i patnje. Razdvajali su obitelji, odvajali muževe od žena, djecu od roditelja, proganjali ih u daleke krajeve, oduzimali im dobra. Okrutnost mučitelja očitovala se na različite načine. Mučenicima su odrubljivali glave, razapinjali ih, davili, pilili, izvrgavali groznim mukama u zatvorima ili rudnicima. Mnoge od tih brojnih mučenika Crkva je uzdigla na oltar kao blaženike i junake vjere: 1900., 1906., 1909. i 1951.

Od tih blaženika izabrano je 117 istaknutih mučenika, koje je svetima 19. lipnja 1988. u Rimu proglasio papa Ivan Pavao II, u nazočnosti tisuća Vijetnamaca raseljenih diljem svijeta. Među vijetnamskim svecima mučenicima nalazi se 8 biskupa, 50 svećenika i 59 laika. Od toga su njih 96 Vijetnamci, 11 Španjolci, a 10 Francuzi. Među laicima je 16 vjeroučitelja, jedna majka, četiri liječnika, šest vojnika te mnogi očevi obitelji. Pogubljeni su na razne načine. Sedamdesetpetorici mučenika odrubljena je glava, dvadeset dva su zaklana, šest je spaljeno, petorici su rastrgali udove, a devetorica su umrla u tamnici uslijed mučenja. Premda se ne zna gdje su pokopani, uspomena na njih itekako je živa među vijetnamskim vjernicima. Smatra se da je za Krista Gospodina u Vijetnamu minulih stoljeća i desetljeća život položilo između 130 i 300 tisuća vjernika. Progoni i pokolji kršćana bili su posebno žestoki u 17. i 19. stoljeću.

Desetine tisuće kršćana u Vijetnamu ubijeno je i u 20. stoljeću za vrijeme komunističke strahovlade i logora smrti ove azijske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima u Vijetnamu danas u izuzetno teškim uvjetima živi i djeluje oko 7 milijuna katolika. Ovo je prilika da ih se sjetimo u našim molitvama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.