25. rujna 1991. UN – sramotni embargo Hrvatskoj u režiji Engleza i Budimira Lončara

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 25. rujna 1991. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je sramotnu odluku o embargu na uvoz oružja i time onemogućilo obranu Hrvatske u jeku brutalne srpske agresije.

Tom odlukom su praktički otvorena vrata JNA i Srbiji da osvoji i pokori Hrvatsku.

Osobito sramotnu ulogu pri tome odigrala je Velika Britanija i jugoslavenski diplomat Hrvat Budimir Lončar, kasniji ključni savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika Mesića i Josipovića.

Zbog toga je Hrvatska morala kupovati oružje na „crnom tržištu“ po cijeni od 1 njemačke marke za 1 metak.

Taj embargo je kriv za brojne žrtve u Hrvatskoj i BiH, ali nije spriječio Hrvate da poraze srpsku vojsku. Ova odluka je značila dopuštenje međunarodne zajednice Srbiji i JNA da okupira Hrvatsku.

Bio je to drugi težak udarac Hrvatima nakon što je vlast SKH-SDP predala naoružanje Teritorijalne obrane JNA 1990. između dva izborna kruga prvih demokratskih izbora. To oružje koje je pripadalo hrvatskom narodu, JNA je podijelila kasnije četnicima i srpskim pobunjenicima.

Tako je Hrvatska izgubila svaku mogućnost da nabavi oružje legalnim putem i našla se pred slomom uslijed opće ofenzive postrojbi zločinačke i komunističke JNA, te raznih srpskih dobrovoljačkih i lokalnih postrojbi.

Takvu odluku je gurala Velika Britanija, a Kina je namjeravala uložiti veto. U UN-u je nastalo komešanje – bio bi presedan ovako uvesti embargo. Britanska diplomacija nalazi rješenje i obraća se Budimiru Lončaru, ministru vanjskih poslova agresorske Jugoslavije. Pored Ante Markovića, tadašnjeg premijera, Lončar je bio političar na kojega je Zapad računao u očuvanju kakve-takve Jugoslavije. 

Lončar nalaže Vladislavu Jovanoviću, Miloševićevu čovjeku u UN, da pošalje pismo Vijeću sigurnosti, a potom i sam daje izjavu pred Vijećem sigurnosti UN, tražeći uvođenje embarga.

Taj isti Budimir Lončar je od 2000.-2014. bio ključni čovjek hrvatske diplomatske administracije i savjetnik za vanjsku politiku dvojice predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i Ive Josipovića. Predsjednici Mesić i Josipović su očito smatrali da je Lončar izvrstan u vanjskoj i međunarodnoj politici kad je uspio ishoditi da Hrvatska dobije embargo na uvoz oružja uslijed opće agresije na nju.

Nova hrvatska vlada mora provesti istragu o ovakvim i drugim izdajničkim događajima iz hrvatske ratne prošlosti, a svakako uz povijesne znanstvene rasprave, otvoriti i pitanja otvaranja arhiva i lustracije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr