28. prosinca 1065. – zašto je Englezima bitna Westminsterska opatija?

Foto: Wikipedija

Na današnji dan 1065. godine posvećena je slavna Westminsterska opatija (Westminster Abbey), vjerojatno najpoznatija vjerska građevina u čitavoj Velikoj Britaniji. Ona je značajna ne samo po tome što su u njoj tijekom više od 900 godina krunjeni svi engleski kraljevi i kraljice, nego i po tome što je ona mjesto ukopa najpoznatijih britanskih povijesnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su u Westminsterskoj opatiji sahranjeni sir Isaac Newton, Charles Darwin, lord Kelvin, Charles Dickens, Rudyard Kipling i još mnogi drugi slavni znanstvenici i umjetnici. U Westiminsterskoj opatiji nalaze se grobovi čak 17 vladajućih engleskih kraljeva i kraljica. Dobar dio grobnica nalazi se u podu crkve, a jedini grob preko kojeg se ne smije hodati grob je Nepoznatog vojnika iz Prvog svjetskog rata. Zanimljivo je da je i Oliver Cromwell, poznati lord protektor Engleske, bio sahranjen u Westminsterskoj opatiji, ali je kasnije izbačen kad je obnovljena kraljevska vlast u toj zemlji.

Sam naziv “opatija” (Abbey) upućuje na činjenicu da se nekoć radilo o katoličkom samostanu. Naime, na tom se mjestu nalazio samostan benediktinaca, poznatog srednjovjekovnog katoličkog reda. Zanimljivo je da su westminsterska crkva i samostan ležali na jednom otočiću usred rijeke Temze, a tek je kasnije rijeka regulirana tako da je taj otočić danas dio kopna, a riječno korito prolazi pokraj njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.