29. siječnja 1688. Emanuel Swedenborg – znanstvenik, mason, sin evangeličkog biskupa i mračni spiritist, začetnik New Agea

Foto: commons.wikimedia.org

Swedenborg, rođen na današnji dan 1688. godine, prvi je tzv. “vizionar budućnosti” u newageovskom smislu koji podrazumijeva nestanak kršćanstva i nastanak novoga duhovnog razdoblja lišenog institucija. Naravno, u tome prije svega vidi nestanak Katoličke crkve, kao dio prastarog dijaboličnog plana njezina uništenja i pada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je New Age “duhovni koncept” koji ima veliku starost i dijelovi njegovog današnjeg vejrovanja se jasno mogu vidjeti u starim egipatskim, babilonskim, manihejističnim ili gonstičnim vjerovanjims, malo je poznato da je sam pojam New age prvi upotrijebio švedski znanstvenik i okultist Emanuel Swedenborg kojega neki nazivaju i “patrijarhom” Novoga doba, čiji početak on smješta u 1757. godinu.

Manje je poznato da je ovaj lažni ‘patrijarh’ bio zapravo mason iz ugledne švedske obitelji, a otac mu je bio evangelički biskup.

Dvije stvari koje će odrediti Swedenborgov životni put i usmjerenja sastavni su dio obitelji te se on neminovno sretao s njima od najranijeg djetinjstva: bile su to teologija (njegov je otac bio profesor teologije, a kasnije i protestantski biskup u Skari) i rudarstvo (u to je vrijeme rudarstvo vodeća grana švedske privrede i time izvor egzistencije mnogih utjecajnih obitelji), što ga je odvelo u početku u svijet znanosti i proučavanja mineralogije, kemije, rudarstva, geologije i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Swedenborg je, također, preteča modernog spiritizma (spiritizam će se u modernom ambijentu New age preobraziti u channeling) i osnivač tzv. “Crkve Novog Jeruzalema”, iz čijeg se imena otkriva okultna inverzija milenarističkih očekivanja (Novi Jeruzalem je grad Božji koji opisuje knjiga Otkrivenja apostola Ivana kao prebivalište spašenih u vječnom životu). Tzv. “Crkvu novog Jeruzalema” osnovao je 1757. godine.

Prema Swedenborgu, Crkve pripadaju pojedinim ciklusima i imaju ograničeno zemaljsko trajanje, pa tako i Katolička Crkva utemeljena od Krista i apostola, za koju je sam Isus rekao da je “vrata paklena neće nadvladati”.

Tako nije mislio sin evangeličkog biskupa, mason i mračni spiritist Emanuel Swedenborg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perverzija njegovog učenja bila je tada dosta prihvaćena i raširena u elitističkim krugovima rastućeg i popularnog spiritizma (zazivanja duhova kao vrlo opasna magijska praksa) i okultizma (latinskoga occultus i znači skriven, nepoznat, tajanstven, tajan, vrlo opasna praksa od gatanja, vračanja, tzv. bijele magije do same crne magije i sotonizma). Spiritizam se nakon Swedenborga u 18. i 19. stoljeću uvukao u europske aristokratske, kulturne i društvene slojeve, pa i na dvorove, nasuprot kršćanstvu koje je stotinama godina bilo nadahnujuće za Europljane i narode koji su živjeli na europskom kontinentu.

Prekretnica u njegovom životu se dogodila nakon što mu se navodno ukazalo biće koje se predstavilo kao ‘Krist’. To su česta lažna new ageovska ukazanja gdje se tzv. Krist ukazuje kao biće koje prosvjetljuje, a ne kao Otkupitelj i Spsitelj s Križa, što je opsjena koja prati lažna nadahnuća i vizije koja imaju poruke suprotne Evanđelju ili nauku Isusa Krista i Crkve. Nakon toga je počeo pisati knjige teološko-duhovnog sadržaja. Ova su djela sve samo ne kršćanska, ali ih je Swedenborg uspio predstaviti, distribuirati te po njima osnovati organizaciju koju je nazvao Crkva Novog Jeruzalema. Swedenborg je ‘predvidio’ nestanak kršćanstava a njegova bi ‘crkva’ trebala zauzeti to mjesto, a kasnije bi sve crkve trebale nestati.

Ovaj spiritist i okultist i danas ima prilično brojne sljedbenike i štovatelje diljem Europe, ali i svijeta, a djela su mu i danas čitana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatak:

*New age prihvaća ezoterijsko vjerovanje da je cijeli pojavni svijet energija. Energija vibrira na različitim frekvencijama i svaka frekvencija određuje oblik koji će energija poprimiti. Budući da misao može utjecati na energiju i usmjeravati ju, kako vjeruje New age, teologija New agea je sprega fizike i psihologije („znanstvena vjera“). Pojam Boga u New ageu, dakle, ne spada u područje teologije nego fizike i psihologije. New age se klanja „bogu energije“ ili „bogu (pod)svjesti“. Riječ je o primitivnoj razini materijalističkog panteizma. Bog nije osoba. On je energija koja sve prožima i svime upravlja, prvobitna supstancija, jastvo, neosobna kozmička sila, čista svijest, ocean svijesti, vitalni princip, bitak, beskonačni kaleidoskop života i smrti, posljednji uzrok, svijest koja se manifestira kao božanska igra (lila), matrica univerzuma (akaša). Bog je izvor svih stvari, Duša svijeta, Univerzalni Um, Kozmički mozak. Levi Trojstvo dijeli na „Svijest Snage“ (Otac), „Svijest Ljubavi“ (Sin), i „Svijest Inteligencije“ (Duh Sveti). U panteističkoj viziji – sve je Bog.

Stjeće se intuicijom, Uvidima, kroz izmjenjena stanja svijesti. Ta spoznaja (gnoza) je plod osobnog iskustva. Nerastavljive od uvida su „objave“ primljene spiritističkom metodom kanaliziranja (channeling).

(fra Josip Blažević, njegovu vrlo kvalitetnu usporedbu New Agea i kršćanstva po točkama pročitajte na areopag.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.