30. prosinca Sveta Obitelj – zašto je ovaj blagdan produženi Božić?

Foto: Thinkstock

Blagdan Svete Obitelji zapravo je produženi Božić, jer je Božić sam po sebi „blagdan obitelji.“ Taj blagdan Isusa, Marije i Josipa svjedoči najosnovniju činjenicu našeg ljudskog postojanja i opstanka – obitelj. Drugi vatikanski sabor cijeli ljudski rod naziva jednom ljudskom obitelji, a samu obitelj naziva „kućnom Crkvom.“ Crkva samu sebe smatra „velikom obitelji vjernika.“ Obitelj u pravom značenju intimno je zajedništvo ljudskih osoba koje su povezane krvnim i rodbinskim vezama, prototip i temelj ljudske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bog nam se objavio kao obitelj, zajedništvo savršenog reda i ljubavi, zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga. Božja Obitelj čini savršeni sklad i sreću. Sveta Obitelj je sveta, upravo zato, jer je dopustila da u njezin prostor uđe Bog – Ljubav iznad svega. Crkva želi da ta najsvetija Obitelj postane uzorom i idealom kršćanske obitelji. Ona želi da čitavo ljudsko društvo postane jedna velika i sveta Božja obitelj. Jedan nam je Otac nebeski! Bog Otac želi i sveta Crkva želi, da se svi osjećamo kao braća, da se ljubimo svi kao braća i sestre i da naročito u obiteljima vlada prava ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.