5. srpnja 1991. – kako je EU (tada EZ) okrenula leđa Hrvatskoj i dovela pred uništenje?

Foto: Commons.wikimedia.org

Dana 5. srpnja 1991. Europska zajednica (EZ) – danas EU –  uvela je embargo na uvoz oružja u SFRJ. S obzirom na vojni potencijal JNA i ogromnu nadmoć u naoružanju srpskih postrojbi i JNA u odnosu na hrvatske postrojbe, uvođenje embarga išlo je u prilog ostvarivanju ciljeva velikosrpske agresorske politike. Bio je to veliki udarac za hrvatski narod koji se našao goloruk pred strašnom vojnom silom JNA, te praktički osamljen i ostavljen od Europe kojoj je toliko težio svih godina prisilnog boravka u Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istog dana, na sastanku dužnosnika Srbije i JNA (Milošević – Jović – Kadijević) dogovorena je vojna odmazda prema Sloveniji i razmještanje postrojba JNA u Hrvatskoj na područja koja su Srbi željeli izdvojiti iz Hrvatske:

1)Slovencima odgovoriti žestoko svim sredstvima, uključujući i avijaciju. (…) Potom se povući iz Slovenije. (…) Na taj način će se podići moral vojsci, uplašiti Hrvatsku i umiriti srpski narod.

2)Glavne snage koncentrisati na liniji: Karlovac – Plitvice na zapadu; Baranja, Osijek, Vinkovci – Sava na istoku i Neretva na jugu. Na taj način pokriti sve teritorije gde žive Srbi do potpunog raspleta. (…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3) Potpuno eliminisati Hrvate i Slovence iz vojske (JNA).

(zaključci spomenutoga sastanka, prema pisanju njegova sudionika B. Jovića)

Hrvatska je dovedena pred gotov čin i presudu da bude uništena: na jednoj strani oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i očekivani napad do zuba naoružane JNA, a sa druge strane međunarodna zajednica koja želi očuvati Jugoslaviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva i pol mjeseca kasnije, 25. rujna 1991. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezolucijom 113. sramotnu odluku o embargu na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviju. Ta silno nepravedna i nehumana odluka dogodila se u jeku najžešće agresije JNA i Srbije, uz pomoć hrvatskih Srba, na Hrvatsku. U tome je veliku ulogu imao budući savjetnik bivšeg predsjednika Mesića – Budimir Lončar – koji nikada nije dao odgovore nadležnim tijelima u Hrvatskoj o njegovoj ulozi u ovom činu koji je Hrvatsku koštao velikih uništenja i dovođenja hrvatskog naroda na sam rub opstanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.