‘Alojzije Stepinac-Pillar of Human Rights’ – predstavljanje nove knjige dr. Esther Gitman

Foto: Foto: unicath.hr, Luka Smuk

Hrvatsko katoličko sveučilište i Kršćanska sadašnjost organiziraju predstavljanje knjige dr. sc. Esther Gitman „Alojzije Stepinac- Pillar of Human Rights“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu 13. veljače 2019. u 18 sati u Velikoj dvorani na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, Ilica 242.

Knjigu će predstaviti izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, urednik knjige, Višnja Starešina, politička analitičarka i publicistkinja i autorica knjige dr. sc. Esther Gitman.

Predstavljanje knjige moderirat će don Anton Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga “Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights ” istražuje kako je mladi svećenik iz ruralne Hrvatske postao junak nacije, Katoličke crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Kao starozavjetni prorok nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom tri totalitarna režima. Branio je učenje Crkve i na taj način pokazao kako produhovljeni čovjek usmjeren na univerzalne vrijednosti može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti – stoji u sažetku knjige.

Doktorica Esther Gitman doktorirala je na City University of New York, a spoznaje svog istraživanja sažela je u knjizi “Kad hrabrost prevlada” (When Courage Prevailed) koju je objavila 2011. godine Kršćanska sadašnjost. Knjigu obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH te ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. Nakon objavljivanja svoje knjige sustavno se bavi problematikom Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog Svjetskog rata i pitanjem nedužnosti kardinala Alojzija Stepinca. U akademskoj godini 2013./2014. bila je gostujuća profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a studentima držala kolegij o spašavanju Židova. Veliki kancelar HKS-a kardinal Josip Bozanić dodijelio joj je medalju za posebne zasluge u širenju istine o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nakon što je održala uvodno predavanje na znanstvenom skupu u jednodnevni znanstveni skup “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća” u studenom 2015. U Bruxellesu 2016. na poziv hrvatske zastupnice Marijan Petir u Europskom parlamentu doktorica Gitman održala je predavanje o važnosti nadbiskupa Stepinca i njegovog djelovanja za razumijevanje današnje Europe.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.05 MB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.