Ansambl Gavelle izvodi Molièreovog ‘Umišljenog bolesnika’

Dubrovačke ljetne igre

Molièreov „Umišljeni bolesnik“ u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi sjajnog ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella na programu 67. Dubrovačkih ljetnih igara je u utorak i srijedu, 19. i 20. srpnja s početkom u 21:30 u parku Umjetničke škole. Festivalska će publika imati priliku gledati, među ostalima, Enesa Vejzovića u ulozi umišljenog bolesnika Argana, Barbaru Nolu u ulozi druge Arganove žene Béline, te Anju Šovagović Despot, koja je za sjajno odigranu ulogu sluškinje Toinette na 4. Bobijevim danima smijeha, osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Umišljeni bolesnik“ („Le Malade imaginaire“), komedija-balet u tri čina, posljednje je Molièreovo djelo koje je svoju praizvedbu imalo 1673. godine. Bolesnik je u neprilici, mora se baviti obiteljskim problemima koji mu oduzimaju vrijeme i koncentraciju, dragocjene za razmišljanje o tekućim simptomima, dok u mirnu bolesničku rutinu upadaju snažni impulsi: pohlepa, bol, prijevara i izdaja. Argan se mora, unatoč svom teškome stanju kakvo zahtjeva neprekidnu njegu, suočiti i sa svojim ostalim ulogama uz onu bolesničku. Argan otac, muž, brat i gospodar, Argan lukavac i naivac, žrtva i nasilnik: situacijski humor ojačan komikom lica nadvija se nad scene, ne dopušta prepuštanje predrasudama ili zdvajanju, sve je predmet šale, čak i ljudski život – taj ulog platio je i sam Molière, preminuvši nakon četvrte izvedbe „Umišljena bolesnika“ od prsnuća plućne arterije, uslijed teškoga napada kašlja koji ga je uhvatio na pozornici.

Dramsko gostovanje kazališta Gavella na 67. Igrama realizirano je uz potporu Grada Zagreba, a ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe jedan sat prije početka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.