Ansambl LADO otvara međunarodni projekt Putevima bokeljskih Hrvata

Foto: PR LADO

Koliko znamo o vlastitoj povijesti? Sve manje i manje. Hrvatska kulturna baština, naročito ona iz Boke kotorske polako odlazi u zaborav. Upravo iz ovih razloga pokrenut je edukativno – kulturni projekt Putevima bokeljskih Hrvata. Cilj je edukacija, bolje razumijevanje i povezivanje dvaju naroda koji dijele isti životni prostor. Projekt se održava pod supokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati iz Boke kotorske stoljećima su baštinili vlastitu tradiciju koja se u Boki vidi na svakom koraku kroz očuvane crkve, palače i umjetnička djela. Danas, gotovo da je većina tradicionalnih hrvatskih obitelji ili iselila iz Boke, ili živi tiho, ne pokazujući više svoje kulturno nasljeđe.

Ansambl LADO, nazvan i čuvarem hrvatske baštine, upravo će vokalnim koncertom u Centru za kulturu u Tivtu 14. travnja označiti početak projekta koji će nas na zanimljiv način upoznati s ljepotama i kulturom ovog kraja. Uz napjeve iz Boke kotorske, LADO će pred publikom u Crnoj Gori izvesti i neke od najpoznatijih hrvatskih narodnih pjesama.

“Sretni smo da ćemo upravo u Boki kotorskoj održati vokalni koncert čiji će repertoar predstaviti neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama, kao i napjeve iz same Boke. Suradnja s ovim novim projektom uz koncert nastavlja se i na drugim područjima što nas posebno veseli!” – izjavio je Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi projekt Putevima bokeljskih Hrvata za zadaću ima upravo prikaz i upoznavanje te kulturne baštine, razumijevanje za bolji suživot pun poštovanja prema manjinskom narodu u Crnoj Gori. Isto tako, građani Hrvatske imat će prilike kroz idućih nekoliko godina upoznati se s kulturnom baštinom koja je duboko upisana u povijest Hrvatske. Upravo je Boka kotorska prozvana zaljevom hrvatskih svetaca. Iz nje su potekli Sv. Leopold Bogdan Mandić, Sv. Tripun, bl. Ozana Kotorska i bl. Gracija iz Mula.

Projekt se održava u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i hrvatskom bratovštinom “Bokeljska mornarica 809” kao nositeljem fenomena Kola svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, uvršteno na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Generalni partner projekta je HEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.