Arhitekt Idis Turato: intrigira me novi urbanizam

Poznati hrvatski arhitekt Idis Turato posvjedočio je u današnjem predavanju da ga intrigira novi urbanizam, a za navedeni primjer hrvatskoga ‘razumijevanja’ urbanizma na otoku Žutu u Kornatskome arhipelagu dobio je glasan pljesak brojnih kolega koji su se okupili u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na međunarodnom arhitektonskom simpoziju 14. Dani Orisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turato, koji je primio nagradu Oris Tehnoplast za izuzetan arhitektonski projekt – za športsku dvoranu i trg Osnovne škole Frana Krste Frankopana u povijesnoj jezgri Krka – objasnio je da su satelitske snimke moderni mehanizmi kontrole teritorija bez kojih nema ni modernoga urbanizma. S tim u vezi spomenuo je i američku umjetnicu Jenny Odell koja radi kolaže od satelitskih snimki skinutih s Googleovih mapa.

Kako pak ta ‘satelitska kreativnost’ izgleda u slučaju jednoga ‘starog hrvatskog kreativca’ Turato je prikazao na primjeru otoka Žuta. Okupljenima je ‘otkrio’ da je spomenuti hrvatski ‘kreativac’ Ivica Mudrinić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Kao uvod u pripovijest podsjetio je na vladinu odluku da se mogu legalizirati svi objekti koji se nalaze na zračnim snimkama zaključno s 21. lipnja 2011. godine. Mudrinić je tako na otoku Žutu napravio krovove pokrivene kupama kanalicama nad šest konstrukcija za barake koje uopće nisu izgrađene, što je, smatra Turato, “nevjerojatan kriminal, ali i kreativna reakcija”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku predavanja Turato je spomenuo i svoj projekt “Legalizirani Grad” koji je nastao 30. lipnja 2013. godine, samo dan prije 1. srpnja iste godine kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju i kada je, kako je rekao, “puno toga legaliziranoga postalo legalno”. Ipak, istaknuo je, činjenica je da mnoge legalne i nelegalne kuće izgledaju isto.

Da uvijek nije bilo tako, rekao je, svjedoči i knjiga “Kako narod gradi” Aleksandra Freudenreicha, jednog od najproduktivnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća. Ipak, dodao je Turato, taj isti narod danas drukčije gradi, a to je i potkrijepio brojnim snimljenim primjerima.

Bez obzira na to, Turato je priznao kako radije radi na našim prostorima na “nerješivim i kontradiktornim projektima”, nego tamo gdje nema kontradiktornosti. Uz to, istaknuo je, ne voli raditi brze projekte, već one na kojima može raditi polako i surađivati sa svima kao što je to bio slučaj na projektu za koji je danas primio nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.