Balet Preljocaj u zagrebačkom HNK

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, 9. listopada, gostovat će jedna od najpoznatijih europskih plesnih skupina – Balet Preljocaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balet je osnovao plesač i koreograf Angelin Preljocaj 1984. godine, ostvarivši od tada s tom plesnom skupinom 50-ak koreografija, među kojima su mnoge, s velikim uspjehom i na oduševljenje publike, gostovale diljem svijeta.

Najveći broj koreografskih djela Angelina Preljocaja ispisan je osobnim, izrazito tjelesnim i preciznim, gotovo skulpturalnim koreografskim stilom kojim pripovijeda priče, ali bez namjere da te priče ispriča do kraja u drugome mediju. Na tome tragu je i jedna od njegovih posljednjih baletnih predstava Noći / Les Nuits inspirirana znamenitom zbirkom kratkih priča Tisuću i jedna noć, duboko utkanih u indijsku, perzijsku, arapsku i sjevernoafričku kulturu.

Kao suradnike na projektu pozvao je poznate europske umjetnike sjevernoafričkih korijena, kakvi su modni dizajner Azzedine Alaïa, skladateljica i pjevačica Natacha Atlas, koja u svome umjetničkom izričaju spretno kombinira arapsku sa zapadnom elektronskom glazbom, te skladatelj vokalne i elektronske glazbe Samy Bishai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znajući kako je i danas fascinacija Orijentom prisutna u kolektivnoj svijesti europskih žitelja, Preljocaj se fokusirao na one priče koje privlače pozornost svojim fantastičnim i erotskim elementima, što ga je potaknulo na stvaranje senzualnih pokreta uklopljenih u baletno djelo na razmeđi stvarnoga i fantastičnoga, misaonoga i instinktivnoga, iznad misterija samih tekstova u kojima je pronašao inspiraciju. Preljocajevi plesači fasciniraju snagom, energijom i potpunom izvedbenom predanošću, stvarajući svojim tijelima simbole neobično nalik ekspresivnome kaligrafskom ispisivanju raspoloženja i emocija.

Balet Noći praizveden je 2013. godine u Pavillion Noir, koreografskom centru u kojemu djeluje Balet Preljocaj u Aix-en-Provence, u suradnji s Gradom europske kulture 2013. Marseilleom, a zagrebačka će ga publika moći vidjeti u sklopu velike europske turneje Baleta Preljocaj. Izvedba je 9. listopada 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.