Biskup Gorski o rezultatu Popisa: Potrebno je štititi obitelj, čuvati svetost bračnog zajedništva

biskup
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

U zagrebačkoj crkvi sv. Blaža u četvrtak 3. veljače 2022., svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, proslavljeno je Blaževo. U koncelebraciji su sudjelovali rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić predvoditelj trodnevnice, župnik moderator preč. Borna Puškarić i župnik in solidum vlč. Anđelko Katanec, prenosi Zagrebačka nadbiskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
biskup
Foto: Zagrebačka nadbiskupija
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Na početku svoje homilije biskup Gorski istaknuo je da su kršćani najprogonjenija zajednica na zemlji iznijevši podatak da je samo prošle 2021. godine više od tristo šezdeset milijuna kršćana doživjelo neku vrstu progonstva ili diskriminaciju, od kojih je 5898 ubijeno zbog vjere u Krista.

„To su suvremeni svjedoci vjere, mučenici čija smrt nije uzaludna, već je naprotiv sjeme novih kršćana“. Mons. Gorski naglasio je da mnogi ljudi zbog svojih životnih uvjerenja utemeljenih na Svetom Pismu doživljaju osudu i prijezir. „Različite nevolje koje pogađaju vjernike i Crkvu nisu izuzetak nego pravilo, jer mi koji smo kršteni u ime Isusovo dijelimo s Njime i njegovu sudbinu“, ustvrdio je Biskup.

‘Naše je dovoditi sve ljude do nade da će naći istinu – Krista’

U nastavku svoje homilije mons. Gorski rekao je da novo poganstvo u kojem kršćani danas žive poziva vjernike da iznova otkriju svoj poziv svjedočenja Božje blizine svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naše je dovoditi sve ljude do nade da će naći istinu, onu Istinu koja ja sam Krist. Naše je na netrpeljivosti odgovarati ljubavlju, na teškoće strpljivošću, na podjele izgradnjom zajedništva“, naglasio je Propovjednik. Vjerničko svjedočenje, istaknuo je biskup Mijo, uvijek krasi pristup koji afirmira slobodu drugoga a ne prisila. „Ispravno živjeti znači biti vrijedan u Božjim očima, kao svjedok spasenja i nositelj nada za sve ljude“, rekao je mons. Gorski.

Upravo je takav bio sv. Blaž. „Njegov svetački lik stavlja nas uvijek iznova pred pitanje za koga ili što dajemo svoj život“, naglasio je Biskup.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Osvrćući se na suvremeni hrvatski društveni kontekst kojeg objava rezultata popisa stanovništva u bitnome razotkriva, biskup Gorski istaknuo je da malodušje pobjeđuje onda kad nestane jasan cilj i smisao životnog truda i žrtve. „Potrebno je životom pristajati uz Evanđelje, štititi obitelj, čuvati svetost bračnog zajedništva, izgrađivati međusobno povjerenje, imati jakosti za slabe i srca za siromahe te njegovati osjećaj odgovornosti za izgovorenu riječ, za zajednicu kojoj pripadamo i za opće dobro svih ljudi“, istaknuo je mons. Gorski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Zagrebačka nadbiskupija
biskup
Foto: Zagrebačka nadbiskupija
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Samo Krist izbavlja čovjeka od svakog straha

Zaključujući svoju homiliju Biskup je pozvao sve župljane i štovatelje sv. Blaža da stave svoje pouzdanje u Boga po primjeru sv. Blaža jer samo On izbavlja čovjeka od svakog straha.

Liturgijsko pjevanje, uz pratnju Orkestra mladih glazbenika, animirao je zbor pod ravnanjem m. Matije Fortune sastavljen od mješovitog župnog zbora, članova „Cantores sancti Marci“ i solista, dok je na orguljama svirao Ivan Šćepanović.

Na kraju svečane proslave Blaževa župnik preč. Borna Puškarić zahvalio je mons. Gorskom na dolasku i nadahnutim pastirskim riječima, voditelju trodnevnice rektoru HKS-a prof. Tanjiću, đakonima vlč. Petru Belini i vlč. Domagoju Koružnjaku te svima koji su pomogli organizaciji proštenja. „Neka naš voljeni Svetac zaštitnik pred lice Božanskog Veličanstva prikaže sve molitve koje su ovih dana donesene u ovu crkvu i prati nas svojim zagovorom protiv svih bolesti i zala“, rekao je preč. Puškarić. Nakon svete mise na prostoru iza crkve održana je prva „Fešta sv. Blaža“ uz tombolu i veselo druženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Zagrebačka nadbiskupija
biskup
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.