Biskup Košić upozorio na mnoge laži i lažne proroke današnjeg svijeta

biskup košić
Foto: Sisačka biskupija

Na svetkovinu Bogojavljenja, u četvrtak 6. siječnja sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u Pastoralnom centu katedralne župe u Sisku. Tom prigodom među kandidate za sveti red primljeni su bogoslovi Croat Balija iz župe Sela i Matija Đudarić iz župe Velika Ludina. U koncelebraciji bili su rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i više svećenika, a služio je đakon Marin Mlađenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stariji od Božića

U homiliji biskup je podsjetio kako je blagdan Bogojavljenja stariji od Božića koji se počeo slaviti tek u 4. stoljeću kada je kršćanima došla sloboda, a ovaj blagdan uz Uskrs slavi se od prvih dana. Novost sadržaja ovog blagdana je ta da to nije bilo Bogojavljenje samo izraelskom narodu. Židovi su uvijek smatrali da su samo oni izabrani, međutim već su proroci u Starom zavjetu naviještali da se Bog želi objaviti svima i da je Bog sve ljude i narode stvorio, da sve ljubi i da je svima dobri otac. To je ujedno i pouka za sve nas kako se mi trebamo odnositi prema drugim narodima i ljudima, dakle trebamo sve poštivati i voljeti jer svi su djeca Božja“.

Biskup je poručio i kako je s druge strane potrebno i razlikovati što je ono što je zajedničko svima, a što je ono što treba tek to postati odnosno, po čemu se ljudi i narodi dijele.

„Naime to vidimo i ovdje na primjeru mudraca s istoka koji su došli u Betlehem. Oni su tražili, proučavali i zaključili da po toj sjajnoj zvijezdi treba biti rođendan novog kralja. Zatim su pohrlili njemu se pokloniti i donijeti mu darove. Dakle, uvijek je u tom odnosu čovjeka i Boga važno znati tko je onaj kome se treba klanjati, a tko je onaj tko se treba klanjati“, rekao je biskup te upozorio na mnoge laži i lažne proroke današnjeg svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto propada zapadni svijet?

U nastavku rekao je i kako je istina samo jedna, kako nju treba poštivani i njoj se treba pokloniti.

„Ta istina je Isus naš Spasitelj. Mi pred njime trebamo pasti kao što su pali pastiri u betlehemskoj noći i mudraci s istoka koji su došli vidjeti Kralja. Tako smo i mi pozvani pokloniti se našem Kralju i Gospodinu. On je jedina istina, sve drugo je zavođenje i današnji čovjek je zbunjen u mnogočemu i zato propada cijeli zapadni svijet“.

Na kraju biskup je pitao kandidate jesu li spremni slijediti Isusa i za njega živjeti. „Kada bi naši mučenici bili uvjereni da je svaka vjera dobra, sigurno ne bi Nikola Tavelić bio pogubljen u Jeruzalemu niti Marko Križevčanin u Košicama. Oni su vjerovali da je Isus jedini Spasitelj i njihova kršćanska vjera jedina ispravna i za to su bili spremni dati život. Ne kažem da i mi trebamo tako umrijeti, ali vrlo jasno smo pozvani slijediti tu jedinu pravu zvijezdu, Krista Gospodina“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misno slavlje animirao je Zbor mladih katedralne župe, a nakon mise biskup je tradicionalno
blagoslovio župnu kuću, a župnik zatim Biskupijski ordinarijat, Veliki Kaptol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.