Biskup Mile Bogović pozvao na rasvijetljenje istine o stradanjima Hrvata od ruke komunista

Foto: Hrvoje Pilić

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima komunizma, nacizma i fašizma obilježen je u subotu na Groblju mira nedaleko Mostara tijekom kojega je gospićko–senjski biskup u miru Mile Bogović pozvao da se rasvijetli istina o stradanjima Hrvata od ruke komunista na kraju Drugog svjetskog rata u brojnim križnim putevima.

Biskup Bogović: ‘Frljić je izabrao mene, biskupa, da napadne sve vjernike, Crkvu i sve što je katolicima najsvetije’

“Ne želimo poticati zlu krv prema mučiteljima, nego poštivanje žrtava i dostojno ih pokopati. Vrijeme je da i kod nas spasimo povijest”, rekao je biskup Bogović u propovijedi mise održane u sklopu obilježavanja europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizama komunizma, nacizma i fašizma.

Dodao je kako se u Bosni i Hercegovini daleko više učinilo na rasvjetljivanju žrtava Drug svjetskog rata nego u Hrvatskoj, te je posebno istaknuo ulogu fra Miljenka Stojića koji je član komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij, te vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Msgr. Mile Bogović: Frljić nije svinja nego čovjek, prije ili poslije javit će se savjest u njemu i shvatiti zlo koje sada čini

“Pred našim naraštajem stoji veliki zadatak. Naša braća nakon mučenja i ubijanja završila su na raznim stratištima. Mi smo ih dužni pokopati. Ne bi bilo dobro to ostaviti naraštaju iza nas”, dodao je umirovljeni gospićko–senjski biskup.

Predstavio je inicijativu da se neznane žrtve, čija se tijela otkopavaju širom Hrvatske, Slovenije i drugih stratišta, pokopaju u svehrvatskome grobu kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Podržao je napore hrvatskog ministarstva branitelja koje radi na otkrivanju i otkopavanju mjesta masovnih zločina nad Hrvatima dodajući kako ipak u Crkvi nisu zadovoljni brzinom i opsegom rada.

U mjestu Bilima između Mostara i Širokog Brijega, gdje su postavljeni i prvi križevi za svećenike i časne sestre koje su pobile komunističke vlasti na kraju Drugog svjetskog rata, održana je i komemoracija.

Premijerovom savjetniku su ljudi koji dolaze na Bleiburg – neofašisti, a komemoracija najveći neofašistički skup

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja gotovo sve hrvatske stranke, rekao je kako Groblje mira na Bilima postaje zajedničko mjesto za sve hrvatske žrtve totalitarizma kako bi se prestalo prekopavati po prošlosti. “Ovo mjesto će nam omogućiti da ne tragamo vječno za prošlošću. Ovi križevi će je jasno ispisati upravo ovdje na Bilama”, rekao je Čović.

Svetoj misi i komemoraciji povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizama komunizma, nacizma i fašizma nazočili su brojni dužnosnici iz BiH i Hrvatske među kojima i Vladimir Šeks, Vice Vukojević te general Marinko Krešić kao izaslanik Hrvatskog generalskog zbora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv