Biskup Palić o novom imenovanju: ‘Ovu službu koju mi papa Franjo povjerava doživio sam kao iznenađenje’

hvarski biskup Petar Palić
Foto: B. Čović

Sveti Otac Franjo imenovao je u subotu, 11. srpnja 2020. godine, msgr. Petra Palića, dosadašnjeg hvarskog biskupa i generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije na novu biskupsku službu mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja. O novoj službi biskup Palić govorio je za Hrvatski katolički radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Msgr. Palić je u razgovoru za HKR istaknuo kako je i napomenuo u svom govoru povodom imenovanja da je naš Bog – Bog iznenađenja.

“Doista sam ovu službu koju mi papa Franjo povjerava doživio kao iznenađenje s jedne strane, ali s druge strane kao veliko povjerenje pape Franje i poglavara Svete Stolice u ovoj službi prema mojoj osobi, a osobito za službu koju mi sada povjerava”, rekao je biskup Palić.

Nakon samo dvije godine što je bio hvarski biskup, msgr. Palić dobio je novu službu. Biskup je podsjetio kako je pokojni profesor Golub pisao o Bogu koji se igra te je očito kako se igra i s nama ljudima očekujući da mu poklonimo povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo vrijeme pandemije koronavirusa proveo sam propitkivajući se što moram bolje činiti u svojoj biskupskoj službi, koji mi moraju biti prioriteti i što će biti s budućnošću. Bez obzira na to što je učinjeno u ove dvije godine, a smatram da je smo bar trasirali stazu prema odgovornosti, transparentnosti i suradnji, mislim da je već time dovoljno učinjeno i ostavljeno za nasljednika”, naglasio je biskup Petar Palić.

Novoimenovani biskup Petar Palić na mjestu mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja naslijedit će u toj biskupskoj službi nakon 28 godina biskupa Ratka Perića.

“Kako sam bio svećenik 22 godine u Dubrovačkoj biskupiji, a ondje ima puno i vjernika porijeklom iz Bosne i Hercegovine i budući da je Dubrovačka biskupija jednim dijelom susjedna Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, susretao sam se s braćom svećenicima te mi nije nepoznato što je ta biskupija proživljavala. Ima izazova, ali vjerujem da ćemo kroz otvorenost i suradnju uz Božju pomoć ići naprijed”, nadodao je biskup Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Hrvatski katolički radio biskup Petar Palić istaknuo je osjećaje dubokog poštivanja i zahvalnosti prema biskupu Periću za sve što je u 28 godina učinio.

“Biskup Ratko mi je uputio svoje pismo i svoje riječi podrške. Zahvaljujem mu i na tome. Upoznao me ukratko s otvorenim pitanjima. Izazovi su veliki, međutim potrebna nam je suradnja, otvorenost te da zajednički gledamo u istom smjeru”, naglasio je biskup Petar Palić.

Govoreći o porukama koje bi uputio novoj zajednici vjernici rekao je da nema osobito neke nove poruke osim da budu jedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Potrebno nam je da budemo otvoreni za suradnju, oslonjeni jedni na druge, ali prije svega na Gospodina. Vjerujem da ćemo s tom sviješću hrabro moći nastaviti dalje. A što je do mene kao biskupa i pastira, sve svoje snage stavit ću na raspolaganje Crkvi mostarskoj-duvanjskoj i trebinjsko-mrkanskoj kao i svim vjernicima, svećenicima, redovnicama i redovnicima da se po nama Božja riječ širi i Kristovo kraljevstvo izgrađuje te što bi rekao papa Franjo učvrsti put istinskog jedinstva”, istaknuo je biskup Palić.

Nadodao je kako je teško reći kad će preuzeti novu službu, osobito zbog ove posebne situacije pandemije koronavirusa.

“Kanonsko pravo je jasno. Do preuzimanja službe mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja ostajem hvarskim biskupom s određenim ograničenim ovlastima. Kako će dalje biti s preuzimanjem u Mostaru, vjerujem da će do tog vremena Sveta Stolica providjeti pastoralnu skrb i upravanjanje u Hvarskoj biskupiji”, poručio je biskup Petar Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.