Biskup Šaško: Bila je neznatna službenica, zadivljena samo Bogom

Zagrebačka nadbiskupija

Euharistijskim slavljem koje je u zagrebačkoj katedrali 5. rujna 2016. godine predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, proslavljen je blagdan posljednje u nizu proglašenih svetaca Katoličke Crkve – Majke Terezije iz Kalkute. To je ujedno bilo i slavlje zahvale za dar njezine kanonizacije, koja se protekle nedjelje upriličila na Trgu svetog Petra u Rimu pred više stotina tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Šaško je kazao kako danas molimo zagovor svete Terezije koju s pravom smijemo zvati i svetom Terezijom iz Zagreba, jer je toliko duboko povezana s Crkvom u našoj nadbiskupiji i sa Zagrebom, s hrvatskim svećenicima i redovnicima, da je naša radost iskrena i lako razumljiva.

U svojoj je homiliji biskup Šaško istaknuo da gledajući lik svete Terezije vidimo hodajuće Evanđelje koje nas tješi, raduje, ali i propituje kako mi živimo svoju vjeru; koje su nam središnje vrijednosti, kako se zauzimamo za svoje bližnje, gdje se očituje naša ljubav. Osjećamo da je to jednostavna svetost koja privlači i kojoj se mnogi dive; svetost razvučena od najzabitijih kutaka bijede i oduzetoga dostojanstva u kojima se nastanio Isus, do najsjajnijih pozornica i najrazgranatijih medijskih mreža, na kojima najčešće vlada životni privid – rekao je biskup, dodavši kako nas Majka Terezija uči o ljubavi koja počinje kraj nas, u obitelji, među onima s kojima živimo.

Zato mi se čini, nastavio je, da je ona svetica koja dokida obeshrabrenost da se ništa ne može mijenjati niti učiniti, uvijek sa sviješću da je svako dobro djelo u konačnici Božje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na 1979. godinu, kada je Majka Terezija saznala za dodjelu Nobelove nagrade i pritom ostala neznatna službenica u Božjim rukama. I tada je u rukama imala krunicu, duboko vezana uz pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, čiji ju je lik pratio od ranoga djetinjstva. Zanimljivo je da pred tom ženom, svijet koji je redovito agresivan prema pobožnosti, gubi snagu i aroganciju, jer su plodovi te pobožnosti neosporni. (…) Sveta Terezija je bila dovoljno malena da svakoga poštuje i dovoljno velika da uvijek računa s Bogom. Bila je neznatna službenica, zadivljena samo Bogom – naglasio je biskup Šaško.

Majka Terezija, napomenuo je biskup, nije dopustila da mediji od nje naprave privremeni cilj, niti da po njoj mediji postanu svrhom, nego da budu ono što jesu – sredstva i posredništvo. U našemu se vremenu u medijima očito događaju pomaci u drugome smjeru. Naime, ako nema istinskoga sadržaja, osim površnih dojmova, sve će biti podvrgnuto stvaranju i promicanju privida te širenju površnosti. Mediji su zauzeli taj prostor našega života, ne zato što bi imali u sebi takvu snagu, nego zato jer smo im mi to dopustili svojim odbijanjem pogleda koji želi vidjeti obzore onkraj prolaznoga – kazao je.

Na kraju svoje homilije, biskup je izrazio zahvalnost što je njezina prisutnost dobila odjek u našoj nadbiskupiji. Zahvalni smo što su sestre bile i ostale u Zagrebu i što smo imali mogućnosti da, nakon pada komunizma, uredimo primjereniji prostor za brigu o siromašnima u Jukićevoj ulici. Ali se ne smije zaboraviti da komunistički sustav nije htio dopustiti niti nesebičnomu daru života sestara misionarki ljubavi da se brinu za najpotrebnije. zato je važno da kao Crkva ne zaboravimo da je materinji jezik Crkve Caritas, Kristova ljubav, koja se uči ponavljajući, te da hrvatska država i društvo nema opstanka, ako trajno ne njeguje taj jezik – zaključio je biskup Šaško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije završnog blagoslova, riječi zahvale biskupu izrekla je predstojnica sestara Misionarki ljubavi s. Marija Kolbe. Kazala je kako svetost Majke Terezije danas stoji pred svima, pojedinicma i zajednicama, kao trajan uzor i nadahnuće za život svetosti. Molite za nas da Božje djelo koje je po svetoj Majci Tereziji posijano u svijetu, da to sjeme, djelo ljubavi, karizma i apostolat raste i donosi mnogo lijepih plodova – zaključila je s. Kolbe.

Nakon blagoslova vjernici su iskazali čašćenje relikvije krvi svete Majke Terezije.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bilo je dvadesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije, a slavlju su prisustvovale Misionarke ljubavi iz zagrebačke Jukićeve ulice, zajedno sa štićenicima, volonterima i prijateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.