Bl. Simone Rinalducci – glasoviti propovjednik Evanđelja

Foto: adam.katolsk.no/biografi/stodi/ www.en.wikipedia.org

Blaženi Simone Rinalducci ili Simone iz Todija, talijanski redovnik augustinac, glasoviti propovjednik, rođen je oko 1260. u Todiju (provincija Perugia, Umbrija, središnja Italija). Stupio je 1280. u augustinski red, a već je tada bio poznat po svojim teološkim raspravama. Predan iznad svega molitvi, pokori i osami, djelovao je kao profesor i prior mnogih augustinskih samostana. Augustinski provincijal u Umbriji, proslavio se diljem Italije svojim propovijedima. U svibnju 1311. biskup Ternija dao je augustincima crkvu u svojoj biskupiji baš na zahtjev Simonea Rinalduccija, svojeg bliskog prijatelja. Na zasjedanju generalne skupštine augustinskog reda, 1318. neopravdano je optužen za ozbiljne prekršaje i propuste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On nije bio prisutan na tom zasjedanju pa su neki njegovi rivali iskoristili priliku za klevetu pred generalnim priorom reda. Kad je Simone, ponizan i poslušan redovnik, čuo za te optužbe, nije se branio jer nije htio izazvati skandal među svojom subraćom. Zbog svega toga bio je izložen mnogim nevoljama, nepravdama i uvredama. Kasnije se ispostavilo da je bio potpuno nedužan pa je oslobođen svih optužbi. Postavljen je za propovjednika u Bologni i postao miljenikom tamošnjih vjernika. Bio je na glasu kao čudotvorac i pripisuju mu se mnoga čuda. Preminuo je na današnji dan, 20. travnja 1322, u samostanu svetog Jakova Velikog u Bologni, gdje se i danas časte njegove relikvije. Blaženim ga je 19. ožujka 1833. proglasio papa Grgur XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.