Bl. Simone Rinalducci – glasoviti propovjednik Evanđelja

Foto: adam.katolsk.no/biografi/stodi/ www.en.wikipedia.org

Blaženi Simone Rinalducci ili Simone iz Todija, talijanski redovnik augustinac, glasoviti propovjednik, rođen je oko 1260. u Todiju (provincija Perugia, Umbrija, središnja Italija). Stupio je 1280. u augustinski red, a već je tada bio poznat po svojim teološkim raspravama. Predan iznad svega molitvi, pokori i osami, djelovao je kao profesor i prior mnogih augustinskih samostana. Augustinski provincijal u Umbriji, proslavio se diljem Italije svojim propovijedima. U svibnju 1311. biskup Ternija dao je augustincima crkvu u svojoj biskupiji baš na zahtjev Simonea Rinalduccija, svojeg bliskog prijatelja. Na zasjedanju generalne skupštine augustinskog reda, 1318. neopravdano je optužen za ozbiljne prekršaje i propuste.

On nije bio prisutan na tom zasjedanju pa su neki njegovi rivali iskoristili priliku za klevetu pred generalnim priorom reda. Kad je Simone, ponizan i poslušan redovnik, čuo za te optužbe, nije se branio jer nije htio izazvati skandal među svojom subraćom. Zbog svega toga bio je izložen mnogim nevoljama, nepravdama i uvredama. Kasnije se ispostavilo da je bio potpuno nedužan pa je oslobođen svih optužbi. Postavljen je za propovjednika u Bologni i postao miljenikom tamošnjih vjernika. Bio je na glasu kao čudotvorac i pripisuju mu se mnoga čuda. Preminuo je na današnji dan, 20. travnja 1322, u samostanu svetog Jakova Velikog u Bologni, gdje se i danas časte njegove relikvije. Blaženim ga je 19. ožujka 1833. proglasio papa Grgur XVI.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr