Direktor Queer Zagreba obrušio se na Hasanbegovića i kritizirao Hod za život

Foto: snimka zaslona

Zvonimir Dobrović, direktor festivala Queer Zagreb, prošli se tjedan u Nacionalu obrušio na bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića jer je ukidano financiranje trogodišnjih kulturnih programa bivše HNS-ove ministrice Zlatar Violić, čime je njegova udruga Domino izgubila značajna sredstva koja je prethodne tri godine dobivala za svoje festivale (750 tisuća kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dobro poznatoj maniri lijevo-liberalnih aktivista, naviklih na sigurna i izdašna sredstva iz doba Milanovićeve vlade, Dobrović nije štedio riječi: “Hasanbegović prezire kulturu jer je ona zapravo svojom širinom izvan njegova uskog političkog interesa i kapaciteta”, nastavljajući kako je bivši ministar “otkad je stupio na scenu, politički uhljeb”. Dobrović ističe i kako prošle godine (za vrijeme Hasanbegovićevog mandata) nije bilo uobičajene komunikacije s ministarstvom jer ga on “uopće nije htio priznati kao ministra s kojim vrijedi komunicirati”.

Svoje razmišljanje o bivšem ministru završava riječima kako “Hasanbegović nije samo noćna mora za jedno politički uređeno društvo, već i san svakog umjetnika koji ima snažan želudac. (…) [Z]namo da umjetnost takve poput Hasanbegovića proždire, probavi i na kraju, pos**e.”

Prema Dobrovićevim riječima, udruga Domino je u 2017. godini dobila za sve svoje projekte 370 tisuća kuna, a “prije nego što je došao Hasanbegović dotacije su bile oko pola milijuna kuna”. Bivša HNS-ova ministrica Violić, koja je 2015. godine dala ostavku radi podizanja gotovine sa službene kartice bez popratnih računa te isplaćivanja akontacije za službena putovanja na koja se nikada nije otišlo, u okviru trogodišnjeg programa u razdoblju od 2013. do 2015. je za dva festivala udruge Domino – “Queer Zagreb” i “Perforacije” – dodijelila ukupno 750 tisuća kuna poreznih obveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović je umjesto trogodišnjih programa ponovno uveo jednogodišnji natječaj, u okviru kojeg je udruga Domino dobila za Queer Zagreb 55 posto, a za Perforacije 20 posto manje u odnosu na prethodne godine.

Dobrović je također izjavio kako je ovogodišnji festival inspiriran napadom na reproduktivna prava – Hodom za život. “Dva dana prije ovogodišnjeg održavanja festivala Queer Zagreb najavljen je ‘Hod za život’ Željke Markić pa smo odlučili da njihovu predstavu uvrstimo u program”, rekao je Dobrović. Za njega je miroljubivi hod 15.000 ljudi koji misle drugačije nego on “masovni ulični teatar”, zbog čega je osmislio “gledalište” u Mesničkoj u kojem je 12 aktivista, jedući kokice, gledalo prolazak sudionika “Hoda za život”.

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Ministarstva kulture, Queer Zagreb su ove godine financirali i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Global Practice Sharing / Movement Research, Australian Arts Council i Brazilsko Ministarstvo vanjskih poslova, a medijski partner je portal Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.