Dokumentarni film o stradanjima banjolučke župe bit će prikazan u četvrtak u Zagrebu

barlovci
Foto: Snimka zaslona

Dokumentarni film “Stradanje župe Barlovci od 1992. do 1995.” u organizaciji Udruge Nazaret bit će prikazan 30. rujna 2021. u zagrebačkoj crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu nakon mise u 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na misi će biti nazočan i banjolučki biskup Franjo Komarica.

Teška stradanja župe Barlovci

“Ovim filmom željeli smo podsjetiti na teška stradanja župe Barlovci nadomak Banje Luke koja je najvećim dijelom prognana iako u tom dijelu BiH nije bilo oružanih sukoba. Željeli smo prikazati istinu o progonima vjernika iz ove nekada velike župe i mnogih drugih župa toga dijela Bosne i Hercegovine što mnogima izvan banjolučkog kraja najvećim dijelom nije poznato”, istaknuo je redatelj filma “Stradanje župe Barlovci od 1992. do 1995.” i predsjednik Udruge prognanih Hrvata Banje Luke Nazaret gospodin Vinko Laštro na premijeri filma 13. srpnja, koja se održala u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U filmu su donesena svjedočenja župljana župe Barlovci iz kojih je vidljivo da su bili toliko zlostavljani da su na kraju bili primorani napustiti svoja ognjišta, izvijestila je Banjolučka biskupija.

Stradanje župe Petrićevac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Nazaret već je snimila dokumentarni film o banjolučkoj župi Petrićevac.

“Film ‘Župa sv. Ante Padovanskog Petrićevac’ govori o vremenu prije velikosrpske agresije devedesetih, vremenu promjena koje su zahvatile i ove krajeve te vremenu rata i stradanja te progona iz zavičaja skoro svih župljana. Nadamo se snimiti serijal Golgota Banjolučke biskupije u kojem bismo kroz izjave i svjedočanstva podsjetili na to vrijeme progona i stradanja Hrvata te time doprinijeti širenju istine o tom vremenu”, kazao je 2019. za Narod.hr Vinko Laštro, predsjednik udruge Nazaret, koja okuplja umrežava i povezuje prognane Hrvate iz banjolučkog kraja i pomaže onima koji se žele vratiti.

“Prognanih Hrvata, među kojima je i moja obitelj, Banjolučana u Zagrebu i okolici ima barem 5000“, istaknuo je Laštro dodavši kako je prije rata 29.050 Hrvata živjelo u banjolučkoj općini, dok ih je sada 2 do 3 tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.