Domagoj Pavin: inspiraciju za naše pjesme crpimo prije svega iz Svetog Pisma

“Ono što sam shvatio iz rada s mladim ljudima proteklih nekoliko godina jest da društvo ne ide u dobrom smjeru. Medijsko silovanje od najranijih dana ostavlja duboke rane na djeci i mladima. Nažalost, ljudske sudbine su danas u rukama sustava u kojem ništa nije sveto. Još uvijek možemo reagirati i drugačije djelovati. Netko odgovornim roditeljstvom, netko medijskim istupom, neko knjigom, a mi pjesmom”, rekao je ekskluzivno za naš portal Domagoj Pavin, vokal i klavijaturist Emanuela, jednog od najpoznatijih bandova kršćanske glazbe u Hrvatskoj koji nam je opisao nastanak pjesme “Želim živjeti” ali i najavio izlazak njihovog novog albuma u svibnju “Svake slave dostojan”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa Emanuel dolazi iz Velike Gorice i osnovana je 2001. godine.

Narod: Pjesma Želim živjeti izazvala je brojne reakcije, pozitivne i negativne – jeste li očekivali takve reakcije? Što po vama takve reakcije govore o nama kao društvu?

Očekivali jesmo onakve i ovakve reakcije jer se pjesma dotiče dosta osjetljive i rubne teme. Svakako nismo imali u planu da rasprava uzme ovako velike razmjere. No, u narodu bi rekli: “Svak se češe gdje ga svrbi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se dogodilo i s ovom pjesmom. Zasvrbilo je mnoge. To je dobro. Treba raspravljati, treba diskutirati, ali svakako na kulturan i civiliziran način. Neka se mišljenja nikada neće usuglasiti, ali svako mora dobiti priliku izreći ih. To što smo mi i naši kolege prozvani i osuđeni jer ne razmišljamo “napredno” dovoljno govori o svim tim samoprozvanim sucima i društvenim ikonama. Mi ne osuđujemo nikoga, a osobno se vodim za onom biblijskom “Mrzi grijeh, ali ljubi grešnika”. Otvoren sam za razgovor u svakom trenutku, ako je konstruktivan i civiliziran. Svi mi koji javno djelujemo, iako grešni i nesavršeni imamo veliku društvenu odgovornost. To je ozbiljna i nezaobilazna činjenica. Neka po savjesti zastupnici ovakvih ili onakvih stavova procjene pridonosi li njihova ideja blagoslovu i izgradnji društva ili laganoj i sigurnoj propasti.

Ono što sam shvatio iz rada s mladim ljudima proteklih nekoliko godina jest da društvo ne ide u dobrom smjeru. Medijsko silovanje od najranijih dana ostavlja duboke rane na djeci i mladima. Nažalost, ljudske sudbine su danas u rukama sustava u kojem ništa nije sveto. Još uvijek možemo reagirati i drugačije djelovati. Netko odgovornim roditeljstvom, netko medijskim istupom, neko knjigom, a mi pjesmom. Bogu hvala na tom daru.

Narod: Što vas je potaknulo na suradnju u ovoj pjesmi? Ekipa je raznovrsna – pjesma je zaista moćna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova pjesma se stvarno dugo “kuhala”. Napisana je prije više od dvije godine i bila je na našoj listi za album koji je u pripremi. Imali smo želju napraviti nešto sa Shortyjem. Osobno sam njegov fan i htio sam tom suradnjom zvuku benda dodati nešto novo, svježe i moderno. No, kako sam često u društvu dragih mi prijateljica, Ivane i Marije bio sam slobodan konkretnu suradnju predložiti i njima. Pjesma ima taj kampanjski prizvuk i svaka je suradnja dobrodošla kako bi poruka imala bolji domet. Ideja se dalje razvila da okupimo i naše ostale kolege glazbenike sa estrade i kršćanske scene. Angažirali smo tako i Alana, sestre Palić i Ninu.

Nije bilo jednostavno sve to smisleno posložiti, ali smo uložili veliki trud i imamo dobar rezultat. On je i vidljiv. Pjesma je dobila i video spot koji sko snimali onako usput za vrijeme rada u studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod: Koja je glavna poruka koju pjesma nosi?

Tekst pjesme dovoljno govori sam za sebe. Ona slavi život, skreće pozornost na njegove ljepote i onu vedriju stranu. Isto tako ona i ohrabruje ali i u ljubavi opominje. Naša je želja da poruka ove pjesme bude nadahnuće svima onima koji su na raskrižjima i koji se bore sa životnim odlukama kao što su brak, obitelj, novi život. Kao kršćani zastupamo te vrijednosti.

Narod: Pjesma je darovana na raspolaganje inicijativi 40 dana za život. Jeste li već sudjelovali u kampanjama inicijative? Kako ih vi doživljavate? Hoćete li sudjelovati ove godine?

Igrom slučaja, ako se išta može nazvati slučajnošću nakon više godina sreo sam se s g. Čaljkušićem na jednom od predstavljanja programa Inicijative. Prilikom razgovora Ante me potaknuo da razmislim o pjesmi koju bi grupa Emanuel mogla napraviti za Inicijativu, što su u prijašnjim kampanjama napravile i neke druge grupe. Ubrzo nakon toga prihvatio sam se posla i u cijelom tom osmišljavanju sjetio sam se jedne pjesme iz ladice koja čeka svoj red. Bila je to “Želim živjeti”, tada još pod radnim nazivom “Kampanjska”, davno napisana ali još uvijek ne iskorištena. No, kako Bog ima neki svoj plan i “tajming” ispalo je da nas je već neko vrijeme pa i mjesecima prije pripremao za neki novi, tada nama još ne znani pothvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhvatili smo se te pjesme vrlo srčano. Iskreno, pjesma je trebala biti “vani” uoči jesenske kampanje, ali sam kiksao. Zakasnio sam s predajom jer se malo odužilo s usklađivanjima termina i snimanja u studiju jer nas je puno i dolazimo sa svih strana svijeta. Odlučili smo pričekati ovu tekuću, korizmenu kampanju kako bi objavili pjesmu i tako podržati ovu hvalevrijednu i potrebnu molitvenu inicijativu koja ne samo da moli, nego i pomaže te skreće pozornost i budi svijest društva prema ovoj skliskoj temi.

Narod: Bend Emanuel postala je jedna od najpoznatijih bandova duhovne glazbe – gdje pronalazite nadahnuće za svoj rad i pjesme? Kakvi su vam planovi za budućnost?

Emanuel kontinuirano radi i stvara već petnaestu godinu. Služimo u crkvi, aktivni smo u našoj zajednici i to je najvažnije. Bitno je i važno imati svoje “doma”. Neku polaznu točku odakle se možemo dalje razvijati i gdje se uvijek možemo vratiti. To je naša župna zajednica. Mislim da je jako važan taj segment župnog pastorala, rada s mladima, služenja u zajednici na različite načine i aktivno sudjelovanje u živoj crkvi uopće. Inače, dolazimo iz jedne stvarno predivne sredine, iz velikogoričke župe bl. Alojzija Stepinca. Predivna, nova i moderna crkva u Velikoj Gorici, smještena nedaleko zračne luke gdje uz potporu župnika Josipa Ružmana planiramo i dalje, prije svega “držati” crkvu raspjevanom, a ona i stvarati nove pjesme i materijale s kojima ćemo probijati te okvire.

Fokus je trenutno na izlasku našeg petog albuma kojeg dovršavamo. S ovom informacijom još nismo izlazili nigdje, pa evo, neka čitatelji vašeg portala budu prvi koji će saznati: “Svake slave dostojan” izlazi u svibnju, ove godine!

Kao i za sve ostale naše pjesme inspiraciju crpimo prije svega iz Svetog Pisma. Biblija je knjiga bez koje se ne stvaraju worship pjesme. Ima tu nešto i u iskustvu osobnog odnosa s Gospodinom, kao i u teologiji. Sve su to elementi potrebni za stvaranja kršćanske glazbe, a kada je u pitanju naš glazbeni izričaj onda nastojimo biti u korak s vremenom u kojem živimo. Emanuel nastoji pratiti svjetske glazbene i produkcijske trendove. To nas interesira i veseli kao glazbenike.

Ne sramimo se priznati da na naš zvuk utječu posljednja izdanja Hillsonga, Planetshakersa, Martina Smitha ili Coldplaya i U2. To je glazba na kojoj smo odrasli i koja je utjecala na naš glazbeni ukus. Radimo s vrhunskim produkcijskim timom, imamo odličnu atmosferu, bavimo se bitnim stvarima, želimo donijeti moderan zvuk, ali i prenjeti emociju i atmosferu.

Narod: Sudjelujete u mnogim humanitarnim akcijama, History je bio premali za sve koji su htjeli doći – planirate li uskoro neku novu akciju?

Nastojimo biti aktivni i održavati živom hrvatsku kršćansku scenu po uzoru na kolege iz zapadnog svijeta. Još prije nekoliko godina u Zagebu smo bili suorganizator koncerta poznatih worship izvođača Matta Redmana i Petera Wilsona iz Hillsong Londona, čije su pjesme danas rado pjevane i u hrvatskim crkvama. Tada je naslov njihove turneje bio “Take it to the streets”. Bili smo mladi, entuzijastični i otvoreni. Učili smo od najboljih.

Danas i papa Franjo poziva da izađemo sa svojom porukom i “na ulicu”. Vodimo se već godinama za tom idejom tako da nije više čudno što Emanuel noći slavljenja organizira po gradskim klubovima. History je za nas već nekako uhodana priča. Vrlo se rado odazivamo njihovim pozivima i inicijativama. Ekipa iz kluba je genijalna i vrlo otvorena za ovakvu vrstu programa. Nastojimo održavati kontinuitet, ponuditi dobru svirku, dobru poruku, a pritom biti i društveno korisni pomagajući onima kojima je to najpotrebnije. Jako puno novih pothvata i izazova nas očekuje iza Uskrsa i po izlasku albuma pa ću ovom prilikom najaviti samo noć slavljenja u poznatom sesvetskom klubu “MM”, u nedjelju 10. travnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.