Dragan Despot: Ministrica kulture šalje me u mirovinu iako sam u punoj glumačkoj formi

Dragan Despot
Foto. fah; fotomontaža: narod.hr

Nacionalni prvak zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i jedan od najboljih hrvatskih glumaca Dragan Despot na sceni matičnog kazališta nastupa od 1980. godine. Status nacionalnog prvaka dobio je 2015. Na velikoj HNK-ovoj pozornici odigrao je četrdesetak uloga te čak tri puta dobio nagradu koja nosi ime Mile Dimitrijević. Dobio je i Zlatnu arenu u Puli, godišnju i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, dvije nagrade Marul, nekoliko Nagrada hrvatskog glumišta…, piše Večernji list u tiskanom izdanju od 30. siječnja 2022. donoseći vijest da je Dragan Despot od 1. siječnja 2022. u mirovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sam sebi sam bio smiješan da ministrici kulture, koja mi je 2018. dodijelila nagradu Vladimir Nazor, moram objašnjavati tko sam i što sam u životu radio”, kaže Despot u intervjuu s Denisom Derkom.

“Ministrica kulture mi nije odobrila produljiti radni staž. Čini se da sam ja prvi kojemu to nije odobreno. Mogu se jedino pitati zašto, ne znam ni za jedan svoj grijeh koji sam napravio”, ističe Despot.

Odluka Ministarstva kulture i medija

Na pitanje je li točno da je u mirovini Dragan Despot odgovara da jest navodeći da mu nije dopušteno produljiti radni staž “bez obzira na nebrojene uloge koje sam ostvario na pozornici HNK, bez obzira na sve nagrade koje imam, bez obzira na to što sam nacionalni prvak, bez obzira na to što sam zdrav i u optimalnoj glumačkoj kondiciji i bez obzira na to što na repertoaru HNK imam nekoliko predstava u kojima igram glavne uloge. Neke su od tih predstava već antologijske kao što su “Tri zime” Tene Štivičić, a u “Kafki na žalu” igram nezamjenjivu ulogu Nakate. Najnovija premijera mi je “64”, hit-predstava, također autorice Tene Štivičić”, nabraja Despot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o komu je ovisila odluka o produljenju radnog staža, Dragan Despot odgovara:

“Na kraju nije ovisilo o upravi HNK, nego o odluci Ministarstva kulture, tj. o samoj ministrici koja na moju zamolbu za produljenje radnog staža nije odgovorila pozitivno, zapravo, nije odgovorila ništa. Svoju zamolbu sam, očito, poslao nikome. Sam sebi sam bio smiješan da ministrici kulture koja mi je 2018. dodijelila nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, moram objašnjavati tko sam i što sam u životu radio. Tako da u tišini uživam u svojoj mirovini od Nove godine kao u jednom novom početku moje karijere.”

Ističe da se njegovim kolegama u pravilu takvi zahtjevi odobravaju i da misli da je prvi kojemu to nije odobreno te da se može jedino pitati zašto i je li kriv on sam ili netko njegov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Momentalna politička struktura ne podržava kulturu i nezainteresirana je za umjetnike”

Na pitanje koji argument se može upotrijebiti da ga se pošalje u mirovinu, Despot odgovara:

“Ne znam ni za jedan svoj grijeh koji sam napravio. Ali, znam i vidim da samo Ministarstvo kulture, odnosno momentalna politička struktura ne podržava kulturu, a pogotovo je nezainteresirana za umjetnike koji čine tu kulturu. I sve čine da bude sve manje umjetnika, a sve više poslušnika. Na svim poljima vlada sivilo poslušnosti. Pa čak ni ljudi koji direktno rade u kulturi nisu previše zainteresirani, osim što ih zanima radno mjesto. Dakle, neki strah za egzistenciju ubio je u ljudima duhovnu potrebu da se humanistički izražavaju, da u tome vide smisao posla koji rade”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.