(FOTO) Hrvatska matica iseljenika predstavila tri knjige o Hrvatima u Brazilu

Foto: Fah

Troknjižje “Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju”, “Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja” i “Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja, koje je priredio Milan Puh predstavljena je u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjige su predstavili priređivač Milan Puh, ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest za povijest Gordan Ravančić i povjesničar Darjan Godić.

Ravančić je napomenuo kako izvan Hrvatske živo više od 4 milijuna Hrvata te dodao kako je povijest hrvatske zajednice u Brazilu slabo poznata. Knjige obrađuju, istaknuo je, sadašnje stanje hrvatske zajednice u toj južnoameričkoj zemlji. Prva se bavi sociološko-etnografskim opisom brazilskih Hrvata, rekao je dodavši kako je Puh u drugoj obradio prvi val hrvatskih dolazaka u Brazil, a u trećoj drugi, poratni val hrvatske emigracije u Brazilu.

Po Godićevim riječima, Puhove knjige bave se fenomenom migracija te socijalnim, gospodarskim i političkim problemima kroz prošlost i sadašnjost hrvatske zajednice u Brazilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i na to da hrvatska zajednica u Brazilu danas ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Milan Puh je profesor hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u Sao Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Parana na znanstvenom projektu “Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija”. Voditelj istraživačkog projekta “Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil” od 2015.

Priređivač je knjiga “Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju”, “Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja” i “Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja”. Projekt se realizira uz novčanu potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.