(FOTO) Hrvatska vojska na 61. međunarodnom hodočašću u Lourdesu

Ovogodišnje hodočašće odvija se pod geslom "Traži mir i za njim idi", a na njemu sudjeluje oko 820 hodočasnika iz Hrvatske koji će se pridružiti ostalim sudionicima iz više od 40 zemalja na 61. međunarodnom vojnom hodočašću vojski Europe i svijeta.

Svečanim postrojem do svetišta i svetom misom ispred Špilje ukazanja u četvrtak je započelo 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdesu, ovogodišnje vojno hodočašće odvija se pod geslom „Traži mir i za njim idi“, priopćeno je u petak iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hodočašću, koje je je ujedno i 61. međunarodno, sudjeluje oko 820 hodočasnika iz Hrvatske koji su se pridružiti sudionicima iz više od 40 zemalja Europe i svijeta.

(FOTO) Započelo 27. vojno hodočašće u Lourdes: ‘Traži mir i za njim idi’

U večernjim satima, u petak, očekuje se službeno otvorenje 61. međunarodnog vojnog hodočašća u bazilici Sv. Pia X. te večer pomirenja i ispovjedi koju ove godine organizira Republika Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči otvorenja, u bazilici Svete Krunice služena je koncelebrirana sveta misa koju je u zajedništvu s vojnim ordinarijem u BiH Tomom Vukšićem i vojnim i policijskim kapelanima predvodio vojni biskup Jure Bogdan.

U svojoj propovijedi podsjetio je na riječi pape Franje iz njegove apostolske pobudnice: “Svetost je u svojoj biti življenje u zajedništvu s Kristom otajstva njegova života. Sastoji se u tome da se sjedinimo i uskrsnućem na jedinstven i osoban način, stalnim umiranjem i ustajanjem na novi život s njim. Svetost je poziv koji je upućen svima nama“, naglasio je biskup Bogdan.

“Svi su pozvani da dopuste Bogu da uđe u njihov život da ga on prožme i oblikuje“, istaknuo je biskup potičući okupljene da se odvaže na takav život svetosti: „Isplati se živjeti s Bogom! Isplati se hodati s Isusom koji je Put, Istina i Život! Isplati se živjeti sveto! To je put potpune sreće, potpunog smisla i potpunog ostvarenja već ovdje, na zemlji, ali to je put koji vodi u nebo, do sretne vječnosti, do doma Očeva“, zaključio je biskup Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnicima iz Hrvatske i BiH pridružili su se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, a njegovi zamjenici su zapovjednik HRM komodor Ivo Raffaneli i zamjenik glavnog ravnatelja policije Jure Šuker.

Nedaleko od Špilje ukazanja, ministar Krstičević i zapovjednik hodočašća Mikić u četvrtak su zapalili zavjetnu svijeću za sve poginule i pokojne pripadnike hrvatske vojske, policije i branitelja. U popodnevnim satima, hodočasnici su nazočili pokorničkom bogoslužju u crkvi sv. Bernardice, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.