(FOTO) Nadbiskup Barišić slavio Božić sa splitskim zatvorenicima

Foto: smn.hr

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetio je i ovoga Božića zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ozračju zatvorske kapele sv. Josipa Radnika na Bilicama predvodio euharistijsko slavlje u koncelebraciji s duhovnikom zatvorenika don Anđelkom Dukićem, župnikom župe sv. Spasa na Mejašima i kapelanom don Antom Bitunjcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Barišić rado svake godine za Božić i Uskrs pohodi zatvorenike u Splitu, kako bi ih ohrabrio i potaknuo na što brži povratak njihovim obiteljima, društvenoj i crkvenoj zajednici. Međutim, dolazi im s dvostrukim osjećajem: osjećajem radosti jer ih doživljava kao prijatelje noseći im Radosnu vijest, ali i s osjećajem žalosti jer zna da nisu ondje gdje bi trebali biti – u obiteljskom domu bilo sa svojim roditeljima ili pak sa suprugom i djecom.

U tom im je svjetlu govorio o smislu Božića, koji je uistinu događaj za čovjeka. U pitao ih je što misle o tomu: je li Gospodin znao u kakav svijet dolazi? Govoreći o poteškoćama s kojima se Isus susretao u ovom svijetu kazao je: „I da je s jačim mišićima došao imao bi problema. U našem je svijetu čovjek često nezaštićen, u brojnim ‘taborima’ i ‘kavezima’ vodi bitke bez pravila. To ga čini agresivnim, sumnjičavim, skeptičnim, rezerviranim, ispunjenim predrasudama.“ Međutim, nastavio je nadbiskup, „Gospodin je dobro znao kakav je svijet i kakav je čovjek. Sve poteškoće neutralizirao je svojom dobrotom, plemenitošću, mirom i nenasiljem. On želi to dobro probuditi u nama i izvući iz nas. Želi nam pokazati da nismo prazni iscrpljeni rudnici nego rudnici puni zlata. Isus je došao radi grešnika, radi svakoga od nas. On nije protiv čovjeka nego za čovjeka do kraja, pa i na križ ako treba. Zato je Božić zagrljaj ovom svijetu i svakome od nas osobno.“

Propovijed je i ovoga puta više nalikovala na prijateljski razgovor u koji su se zatvorenici više puta uključili komentarom i osmijehom zahvaljujući nadbiskupu na prijateljskoj neposrednosti i blizini. Tako su ga, između ostaloga, pitali što papa želi promijeniti u molitvi „Oče naš“. Kako bi im ulio nadu u mogućnost promjene darovao im je za njihovu knjižnicu 3 Nova Zavjeta i 10-ak duhovnih knjiga, među kojima dvije papa Franje „Oče naš“ i „Božje je ime Milosrđe“. U tim knjigama životna su svjedočanstva ljudi koji su se udaljili od Boga pa su mu se obraćeni vratili na dobrobit osobnu i društvenu. Različiti su načini udaljavanja od Boga, ali jedan je način povratka: priznanje grijeha i obraćenje. Svaki čovjek ima svoje dostojanstvo i za Boga nema izgubljene situacije. Nema promašaja ni grijeha koji Bog ne može oprostiti, samo ga treba potražiti i pustiti u srce da ga ljubavlju promijeni i zacijeli. On je Emanuel – Bog s nama koji ima povjerenja u nas. Stoga je život borba za život, za čovjeka, za drugoga, naglasio je nadbiskup Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohrabrio ih je da ne klonu duhom nego da nadolazeće vrijeme iskoriste za obraćenje i pripremu za susret sa svojima ali i za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu. Izrazio je nadu da će ih ovo vrijeme učiniti zrelijima osobama, sinovima, očevima, supruzima. Čestitajući im Božić poželio im je da im se u životu ostvari ne ono što oni hoće ili što im on želi nego ono što im Bog želi jer njegova je volja najbolja za nas. Potaknuo ih je na ustrajnu molitvu koja budi nadu i otvara život pravom smislu poželjevši im da se što prije vrate svojim kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.