(FOTO) Obilježena 20. obljetnica Varaždinske biskupije

Foto: fah

Euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u nedjelju navečer bilo je vrhunac višednevnog programa obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska biskupija osnovana je 1997. odlukom Svetog Oca Ivana Pavla II koje je biskupiju utemeljio bulom Clarorum sanctorum, a za njezinog prvog biskupa imenovao je mons. Marka Culeja,

Svečanost proglašenja Varaždinske biskupije i ustoličenja mons. Marka Culeja za prvog varaždinskog biskupa održana je 28. rujna 1997. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu, koja je osnutkom Biskupije postala katedralom.

Iako je trebao predvoditi euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali kardinal Josip Bozanić ispričao se zbog bolesti, ali je ipak uputio poruku vjernicima u kojoj je naglasio da slavljenje obljetnice nije vraćanje i sjećanje na odluku od prije 20 godina, niti pogled unatrag, već usmjeravanje pogleda u budućnost. Istaknuo je i da je osnivanje biskupije važno za život vjerničke ali i društvene zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj se poruci prisjetio prvog biskupa, mons. Marka Culeja i podsjetio na njegovo geslo “život i mir” za koje kaže da je iz vremena kada je razarana Hrvatska. “Doveden je pitanje sam njezin opstanak. Činilo se da život uzmiče, da je mir neostvariv, mir za koji se sam biskup itekako zauzima,” naglašeno je u poruci kardinala Bozanića.

Spomenuo se i utemeljitelja biskupije, Ivana Pavla II, koji je važno duhovno žarište u, kako je istaknuto u poruci, u našim sjećanjima.

Na Svetoj misi pročitana je i poruka pape Franje koji je varaždinskom biskupu mons. Josipu Mrzljaku, i svim vjernicima Varaždinske biskupije, poručio da se ova obljetnica iskoristi za daljnji rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije započeo je u četvrtak koncertom u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. Nastupio je Hrvatski barokni ansambl i Katedralni zbor Chorus Angelicus. Hrvatska pošta izdala je poštansku omotnicu sa žigom povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije, a otvorena je i filatelistička izložba poštanskih maraka, omotnica i žigova posvećena duhovnosti varaždinskog kraja. U subotu je u katedrali održan koncert Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Danas prije svečane mise u palači Herzer Gradskog muzeja otvorena je izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”. Izložba u 313 kataloških jedinica prikazuje najvažnije događaje iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.