(FOTO) Otvorena izložba ‘Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja – Ilok’ u MORH-u

Foto: M. Čobanović, www.morh.hr

Izložba “Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja – Ilok” autora Marka Keve i Andree Rimpf otvorena je u Galeriji “Zvonimir” u prostorima Ministarstva obrane RH u Zagrebu, priopćeno je u subotu iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović, a prikazuje dokumente i fotografije iz fundusa Muzeja grada Iloka koji su vezani za proces mirne reintegracije u području Podunavlja. Dio izložbe posvećen je i djelima ukradenim iz Muzeja grada Iloka 1997. godine, navode iz MORH-a.

Uz autore izložbe, svečanom otvorenju u petak nazočili su posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić i izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Mijo Kožić.

Tom prigodom, posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić prisjetio se planiranja mirne reintegracije Podunavlja, nazvavši ju vrlo važnim poglavljem u povijesti stvaranja Republike Hrvatske. “Mirna reintegracija Podunavlja najuspješnija je mirovna misija Ujedinjenih naroda, stoga je važno podsjećati na taj dio naše povijesti”, zaključio je Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brigadir Mijo Kožić prisjetio se uloge OS RH u Podunavlju tijekom reintegracije: “Hrvatska vojska bila je uključena u cijeli proces. Bila je i tada uz hrvatski narod i među prvima mu je pružila potporu”, rekao je.

Autorica izložbe Andrea Rimpf kao posebnu vrijednost izložbe izdvojila je što ona daje poseban osvrt na egzistencijalnu situaciju u vrijeme uspostavljanja suvereniteta nas području Podunavlja. Autor izložbe Marko Kevo ocijenio je kako temi mirne reintegracije treba posvetiti više pažnje zbog jedinstvenosti samog procesa, ne samo u nacionalnim, nego i u međunarodnim razmjerima.

“Iako se tema izložbe prvenstveno dotiče prostora istočne Slavonije, ona je za Republiku Hrvatsku izrazito bitna s obzirom na to da je završetkom procesa mirne reintegracije završilo i stvaranje moderne Republike Hrvatske”, istaknuo je Kevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će biti otvorena do 15. ožujka, a posjetitelji ju mogu besplatno razgledati u Galeriji “Zvonimir” radnim danom od 10,30 do 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.