(FOTO) U Sisku obilježena 28. obljetnica osnivanja prvih dragovoljačkih braniteljskih postrojbi: ‘Danas se relativiziraju događaji iz Domovinskog rata’

Foto: www.smz.hr

U Sisku je u četvrtak obilježena 28. obljetnica osnivanja prvih dragovoljačkih braniteljskih postrojbi na sisačkom i banovinskom području, a tim su povodom pripadnici gardijskih brigada “Gromovi” i “Tigrovi”, na sisačkom Trgu bana Josipa Jelačića organizirali taktičko-tehnički zbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom ožujka 1991. godine osnovana je specijalna jedinice policije “OSA” Sisak, a početkom lipnja 2. pješačka bojna “Banijska oluja” 2. gardijske brigade “Grom” te 57. samostalni bataljun “Marijan Celjak”, koji je bio i prva neprofesionalna postrojba u Hrvatskoj. Neke od tih postrojbi kasnije su pripojene drugim postrojbama, a neke su prerasle u veće sustave.

U ime dragovoljačkih postrojbi Siska i Banovine sudionike svečanosti pozdravio je Slavko Muža, koji je podsjetio na dane osnivanja postrojbi dok je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, okupljene branitelje, članove obitelji poginulih branitelja i pripadnika Hrvatske vojske pozdravio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Mlade ljude prije 28 godina pokrenula je želja da imaju svoju domovinu i njezina obilježja, a iako su prve postrojbe bile slabo opremljene, one su neprijatelju prve pružile otpor, kazao je Žinić. Podsjetio je kako je u Domovinskom ratu iz sisačkih postrojbi poginulo 560 branitelja, dok je na tom području ubijeno 2.500 civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da te žrtve ne smiju biti zaboravljene napomenuo je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović. “Danas se relativiziraju i zaboravljaju događaji iz Domovinskog rata. Istinu moramo prenositi na mlade da se ne zaboravi. Sisak, kao grad hrvatskih pobjeda može biti ponosan na svoje sinove, koji su se među prvima uključili u obranu zemlje. U sisačkoj i sunjskoj Posavini obranjen je ne samo Sisak, nego i Zagreb i cijela Hrvatska”, rekao je Matanović.

U spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje kod spomen obilježja poginulim braniteljima zapaljene su svijeće, a uz središnji križ Gradskog groblja Viktorovac položeni su vijenci. U “Barutani”, prvoj oslobođenoj vojarni u Hrvatskoj, organiziran je posebni program posvećen 57. samostalnom bataljunu “Marijan Celjak”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.