(FOTO) Zagrebačka katedrala i Bollé: Arhitekt koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji Zagreba

Zagreb, 17.04.2020. - Uklanjanje dijela sjevernog tornja zagrebaèke katedrale ošteæenog u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ua

Na današnji dan, 17. travnja, kada je zbog posljedica nedavnog potresa skinut dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale, obilježava se i 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bollea, koji je bio zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak popodne kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.

> (FOTO, VIDEO) Povijesni pothvat: Detonacija uspješno odrađena, odvojen dio tornja s katedrale

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili Zagrebačka katedrala, najveća je hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske. Najmonumentalija je gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon potresa provedena je temeljita obnova katedrale u neogotičkom stilu (1880. – 1906.), po nacrtima bečkog graditelja F. Schmidta, a gradnju je vodio Hermann Bollé. Bollé će, izvodeći radove na restauraciji, dijelom izmijeniti prvotne Schmidtove projekte, osobito rješenja vrhova tornjeva. Dio kula tad je srušen.

U ovoj je restauraciji zagrebačka prvostolna crkva dobila svoj današnji oblik s dva vitka tornja, visokim krovištem, novim stupovima u svetištu i oltarima koji su zamijenili većinu baroknih oltara iz 18. stoljeća. Bila je pokrivena raskošnim krovom od glaziranog crijepa koji je kasnije nažalost uklonjen. Umjesto starih grobnica biskupa i velikaša sagrađena je nova grobnica za zagrebačke nadbiskupe iza glavnog oltara.

Uz druge velikane, tu počivaju i hrvatski mučenici Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, čije su kosti ovamo prenesene 28. travnja 1919. godine iz Bečkog Novog Mjesta (Wiener Neustadt) i pokopane 30. travnja 1919. godine, sin Petra Zrinskoga grof Ivan Antun Zrinski (njegovi posmrtni ostatci u organizaciji Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, preneseni su 26. veljače 1944. godine i pokopani 4. ožujka 1944. godine), Eugen Kvaternik (njegovi posmrtni ostatci preneseni su i pokopani su 1921. godine) i ini. U njoj su pokopana i posljednja tri zagrebačka nadbiskupa: stožernici bl. Alojzije Stepinac, Franjo Šeper i Franjo Kuharić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej za umjetnost i obrt (MUP) podsjetio je u petak da se na današnji dan, 17. travnja, kada je zbog posljedica nedavnog potresa skinut dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale, obilježava i 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bollea

Muzej je najavio da će u idućim tjednima prirediti internetski sadržaj posvećen tom “graditelju hrvatske metropole” koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji Zagreba krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Posjetitelje svoje stranice provest će kroz Ciklus “Hermann Bollé – graditelj hrvatske metropole”, uz nove priče i neke od najljepših fotografija, zahvaljujući istoimenoj izložbi održanoj prije pet godina u tom zagrebačkom muzeju, također teško stradalom u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz tu veliku izložbu objavljen je i opsežan katalog, svojevrsni vodič kroz Bolléov Zagreb, a temelji se na radu Dragana Damjanovića, autora koncepcije izložbe te dizajn Bachrach&Krištofić.

Kako podsjećaju iz MUO, Bolleovi projekti gradnje, obnove ili urbane opreme susreću se na gotovo svakom koraku grada, od njihovog muzeja do zagrebačke katedrale, Mirogoja, palače HAZU, stambene dvokatnice u Žerjavićevoj gdje je živio, ograde i portala Botaničkoga vrta do fontane i Meteorološkog stupa na Zrinjevcu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.