(FOTO) Zajednička molitva kršćana na svetkovinu Blagovijesti: Papi se u molitvi pridružili kardinal Bozanić i biskup Uzinić

epa08320917 A handout picture provided by the Vatican Media shows Pope Francis, during his weekly general audience at Biblioteca del Palazzo Apostolico in Vatican City, 25 March 2020. The audicence is transmitted to faithful with television. EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova 25. ožujka papa Franjo je iz Biblioteke Vatikanske palače molio Očenaš u duhovnom jedinstvu svih kršćana svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa u uvodu molitve Oče naš, koju su izravno prenosili vatikanski mediji i Vatican News na svojim mrežnima, pozvao je kršćane na molitvo za čovječanstvo koje je teško kušano pandemijom koronavirusa.

“Draga braćo i sestre, danas smo se u duhu okupili, svi kršćani na svijetu, da zajedno s izmolimo molitvu Očenaš koju nas je Isus naučio. Kao djeca puna pouzdanja obraćamo se Ocu. Činimo to svaki dan, nekoliko puta dnevno; ali upravo sada želimo moliti milosrđe za čovječanstvo koje je teško kušano pandemijom koronavirusa. I to činimo zajedno, kršćani svih Crkava i zajednica, svih životnih doba, jezika i naroda”, rekao je Papa, prenosi IKA.

U molitvi Oče naš, papa Franjo se posebno spomenuo onih koji trpe u ovom vremenu obilježenom strahom, patnjom, smrću zbog pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Molimo za bolesne i njihove obitelji; za zdravstvene djelatnike i one koji im pomažu; za vlasti, pripadnike snaga reda i volontere; za služitelje naših zajednica. Danas mnogi od nas slave Utjelovljenje Riječi u krilu Djevice Marije, kad se u njenom poniznom i posvemašnjem „Evo me“ odrazio „Evo me“ Sina Božjega. I mi se povjeravamo s punim povjerenjem rukama Božjim i jednim srcem i jednom dušom molimo“, rekao je Papa a zatim izmolio molitvu Očenaš.

Kardinal Josip Bozanić u podne na HKR-u predvodio Očenaš u zajedničkoj molitvi kršćana

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u podne 25. ožujka u programu Hrvatskog katoličkog radija Očenaš odazivajući se tako pozivu pape Franje svim kršćanima na zajedničku molitvu protiv pandemije virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodeći u molitvu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da su molitelji ovog trenutka povezani sa Svetim Ocem koji je pozvao da ovaj dan svi kršćani svijeta zavape Ocu nebeskom molitvom koju nas je naučio moliti sam Krist Gospodin. “Vjerujemo da Krist ovog trenutka zajedno s nama moli i molimo da nas Bog oslobodi od ove nesreće, bolesti koronavirusa koja hara čitavim svijetom. Molimo Boga za njegovu blizinu da možemo ovog trenutka raspoznati Božje znakove, da možemo spoznati da nam je u ovoj situaciji Bog blizu, da nas ljubi i da nas samo Božja ljubav može spasiti”, rekao je kardinal Bozanić, pozvavši na molitvu Očenaša.

Kardinal Bozanić potom je pozvao na molitvu Anđeo Gospodnji: “Danas je svetkovina Blagovijesti, danas se posebice moli ona draga kršćanska molitva Anđeo Gospodnji. Ta se molitva posebno moli u obiteljima. Mnogi od nas smo ju naučili moliti u obiteljima, od naših očeva, majki, djedova, baki. Sjećam se kad je 1994. godine papa Ivan Pavao II. molio zajedno s vjernicima na zagrebačkom hipodromu ovu molitvu i na kraju je biskupima rekao da ga je posebno dirnulo kako svi glasno mole i djeca, mladi, odrasli, stariji. Neka ovo bude svima poziv da ovu molitvu unesemo u naše obitelji, da se ona redovito moli u našim kućama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon molitve kardinal je sa slušateljima Hrvatskoga katoličkog radija podijelio iskustvo života u trenucima pandemije koronavirusa i nakon potresa u Zagrebu i uputio riječi ohrabrenja, javlja IKA.

“Ovo su posebni dani. Mislimo na sve koji su potreseni i bolešću koronavirusa i potresom u Zagrebu i okolici. No, mi moramo slijediti put Blažene Djevice Marije koja je znala prepoznati Božju prisutnost i djelovanje. Njezino današnje ‘Neka mi bude’, nije samo znak njezine vjere nego je i njezino predanje Bogu i njezino prepoznavanje da je Bog prisutan i na osobit način onog blaženog trenutka, u trenutku navještenja djeluje u njoj. To je potrebno i nama, prepoznati da je Bog blizu i prepoznati Božje znakove, da Bog ne napušta svoje. I ovih smo dana zbog okolnosti koje živimo, zbog toga što moramo biti odijeljeni jedni od drugih, pozvani da upravo zbog toga postanemo duhovno bliži jedni drugima. A gdje se čovjek povezuje s Bogom tu Bog povezuje i nas međusobno. Pitam se pred vama, nije li ovo nama svima poziv da se u sadašnjem životu još više približimo Bogu i da shvatimo da je Bog prisutan u ljudskoj povijesti i da je Bog gospodar povijesti. Koji put mislimo da sve ovisi o nama, a na kraju vidimo da sve ovisi o Bogu”, rekao je kardinal.

Istaknuo je da je posebno molio za Anamariju Carević i dok se borila za život i kad je umrla od posljedica stradavanja u potresu. Izrazio je sućut njezinoj obitelji, rekavši: “Molimo Boga da onaj koji ju je pozvao k sebi da ju uvede u svjetlo iz kojeg će i ona nama moći pomoći”.

Kardinal Bozanić odao je priznanje svim službama uključenim u liječenje i sprječavanje širenja zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moramo kao narod i Crkva biti ponosni na njihov rad i molimo Boga da ih održi na tom putu. Apeliram na vjernike i građane da slijedimo njihove naputke jer se oni brinu o našim životima i budućnosti. Budimo savjesni, nemojmo olako shvaćati preporuke. Molimo da u ovim trenucima svi zajedno idemo naprijed prema nečem novom.Nakon svega ovoga sigurno će nam se život promijeniti, možda u našoj duši, u novoj spoznaji, možda ćemo bolje razlikovati što je važno, a što manje važno u životu”, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Kardinal se osvrnuo i na odluku o privremenom dokidanju misa s narodom, rekavši da je s velikom teškoćom donesena ta odluka: “Ali, euharistija se slavi u našim župama, domovini, crkve su otvorene, vjernici mogu pojedinačno ući u crkvu. Dobro je pratiti kad se misa slavi, da gdje god se nalazili budemo duhovno, a u duhu i stvarno prisutni. Znamo da postoji duhovna pričest, dok pratimo slavlje mise kad dođe trenutak pričesti otvorimo svoje duše i poput Marije prihvatimo Isusa koji dolazi. Svi smo mi Marija koja prihvaća Isusa”.

Kardinal Bozanić pozvao je sve svećenike da ovih dana nastoje ostvariti povezanost s vjernicima, koristeći postojeće različite mogućnosti komunikacije: “Braćo svećenici, javljajte se vjernicima, potičite ih da se i na novi način otkrije povezanost i duhovni rad na koji smo pozvani. Svećenici su u ovom vremenu posebno pozvani moliti za vjernike i poticati ih, zvati ih telefonom, slati im mailove i na drugi način kako bi ova korizma možda i zbog toga bila pred Bogom drugačija, a sam Bog će prosuditi koja korizma će nas više približiti njemu”.

Biskup Uzinić predmolio Očenaš u podne

Na glavnim vratima katedrale Gospe Velike u Dubrovniku na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u srijedu 25. ožujka, točno u podne, dubrovački biskup Mate Uzinić predmolio je molitvu Očenaša.

Foto: IKA

Time se Dubrovačka biskupija pridružila cijelom svijetu u kojem se danas u podne, na inicijativu pape Franje, molilo Isusovim riječima nebeskom Ocu u situaciji pandemije Covida-19.

Izmoljene su također tri Zdravomarije te molitva „Bože Oče Stvoritelju svijeta, koji si milosrdan i moćan“, molitveni predložak napisan za cijelu Crkvu za ovu prigodu. Nakon pozdrava Gospi molitvom Anđeo Gospodnji biskup Uzinić podijelio blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom vjernicima grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, okrećući se i čineći znak križa s Presvetim na sve četiri strane svijeta.

Uz katedralnog župnika don Marina Lučića i trajnog đakona don Tomislava Sikavicu molitvi su se pridružili vjernici koje žive u blizini ili su zbog služe koju obavljaju bili unutar zidina kao i generalni vikar don Hrvoje Katušić.

Biskup Uzinić će večeras u katedrali u 20 sati predslaviti misu koja će biti uživo prenošena putem interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.