(FOTO)Oviteženo 11 novih vitezova Svetoga groba jeruzalemskog

Foto: zg-nadbiskupija

Svečanim obredom i euharistijskim slavljem u subotu je u zagrebačkog katedrali proglašeno jedanaest novih vitezova hrvatske Magistralne delegacije Viteškog reda, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obred su predvodili Veliki meštar Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog kardinal Edwin Frederick O’Brien i Veliki prior za Magistralnu delegaciju Reda u Hrvatskoj zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Sveta Stolica priznaje samo dva viteška reda, Viteški red Svetog groba jeruzalemskog i Suvereni malteški vojni red.

“Iako se tek sada uspostavlja Magistralna delegacija Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog u Hrvatskoj, duga je tradicija povezanosti hrvatskog naroda s Redom i sa Svetom zemljom”, rekao je kardinal Bozanić, podsjetivši na svetog Nikolu Tavelića i blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika Hrvatske magistralne delegacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog po toj su zadaći i časti posebno povezani sa zemaljskom domovinom božanskog Otkupitelja. Oni su i danas pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo, za širenje katoličke vjere, i djelovati iz ljubavi te svojim ponašanjem posvuda i uvijek iskazivati odanost Kristovoj Crkvi”, dodao je.

Nakon ‘obreda oviteženja’ te čitanja Dekreta kojim je Veliki meštar Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog imenovao vitezove uslijedilo je euharistijsko slavlje.

“Kao plod onoga što činimo u ovom liturgijskom slavlju, Magistralna delegacija za Hrvatsku bit će dodatno osnažena, naš Red po cijelom svijetu obogaćen, a Crkvi majci naše katoličke vjere, Jeruzalemu, bit će zajamčena pojačana molitva i podrška”, rekao je kardinal O’Brien u homiliji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku euharistijskog slavlja, kardinal O’Brien i kardinal Bozanić, zajedno s jedanaestoricom vitezovima, među kojima je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner, pohodili su grob bl. Alojzija Stepinca te izmolili molitvu za njegovo proglašenje svetim, navode iz Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.